Edit : Da ne zaboravim da pitam za vasa iskustva sa ancistrusima, imao sam ukupno nekoliko mrestova do sada ali samo jedan mi je uspeo. Da li je bolje da posle mresta izvadim roditelje ili mogu da svi ostanu u isti akvarijum ?? Ja sam pokusavao i jedno i drugo ali do sada bez ikakvog uspeha.
Zenka moze da ostane ukoliko ne pravi problema muzjaku u smislu da izlazi iz gnezda i juri je. To sto mali ancistrusi uginjavaju nije dobar znak i verovatno su u pitanju crevni paraziti koje nose roditelji. Imao sam slican ako ne i isti problem i tretirao sam odrasle anc. raznim preparatima i izgleda da je rezultat dao Panacur koji se koristi za domace zivotinje. Pokusaj da ga nadjes po poljoprivrednim apotekama pa ako uspes objasnicu kako se koristi.Za muzjaka ancistrusa znam ali da li je problem i zenka da ostane ?? Ja sam pokusavao i jedno i drugo, i najduze sto sam uspeo da odrzim male je nedelju dana i onda uginu u oba slucaja.
Za hidrogen sam citao na stranim forumima, doziranje po njihovom na 2 mesta sto sam nasao je 1ml na 3 galona i 2ml na 4 galona. Na 12 sati mora da se dodaje, ne boji vodu i dobro deluje na plesan.
Nisam primetio da im ista smeta sto se tice joda iz orahovog lista, a i kako se voda redovno menja nema promene boje.Ja sam citao po nasim i dosta njih preporucuje papriku da je dobra za njih kao preventiva a i kao lakse izbacuju. Kakav je uspeh imao orahov list u akvarijumu ?? Za njega sam citao da ima dosta joda ako se ne varam, i nepreporucuju ga za glistenjake, smeta glistama, pa kako ide sa ribicama i da li mnogo boji vodu ??