Evo da to nekako uprostimo. GH je kolicina kalcijuma i magnezijuma rastvorenih u vodi bez obzira odakle poticu. Dakle potpuno je sve jedno da li je kalcijum iz kalcijum karbonata ili kalcijum hlorida.
Sada ako je izvor kalcijum hlorid onda nema promene alkalnosti, citaj KH, ali ako je iz kalcijum karbonata onda utice na KH. Razlog tome je sto je kalcijum hlorid so jake kiseline i baze dok kalcijum karbonat nije. To pravilo vazi za sve.
Dakle ti kada zelis da podesavas GH ti koristis soli kalcijuma i magnezijuma koji su uglavnom hloridi jer oni ne uticu na KH. Najbolje je da uzmes te mineralne soli za akvaristiku i onda ih sam dodajes po potrebi, meris dodajes pa opet meris itd. Mozes i da preracunas potrbnu kolicinu, nije to tesko.
KH i pH su uzajamno povezani i oni se odnose na aktivnost vodonicnog jona (pH) kao i sposobnost mjegove neutralizacije, u akvaristici KH, a u stvarnosti alkalnost. Ona zavisi od svega sto moze da disosuje a dospe u vodu. Eto recimo i kojekakvi gasovi iz vazduha. Cuo si valjda za "kisele kise". Naravno tu najvise uticu soli koje su u vodi a koje su nastale od jakih baza i slabih kiselina. Tu naravno spadaju pre svega karbonati kojih i ima najvise u vodi. Svi znamo za kamenac
Problem u svemu tome je sto mi nemamo ideju sta je sve u vodi pa sve to radimo na slepo merenjem KH.
Dobar nacin da se sve to izbegne je RO voda kao i demineralizovana voda. Sustina je da takva voda nema nikakvih minerala pa je alkalnost 0 a pH 7. Takva voda je sklona brzim velikim oscilacijama bas zato sto je KH 0 pa ako dodas kap kiseline pH opadne a kap baze pH poraste. Ali sve to nama bas odgovara jer mi dodajemo ono sto zelimo.
Prvo podesimo GH. Uzmemo te minerale za akvaristiku koje smo gore pomenuli i podesimo GH na zeljenu vrednost. Racuns negde oko 18 mg/l puta zeljena vrednost puta broj litara vode. Eto ako hoces da ti GH bude 5 a pravis 100 l vode onda bi racun bio 18x5x100 a to je 9 grama tih akvaristickih mineralnih soli.
Za podesavanje pH i alkalnosti ti sada koristis soli koji ne uticu na GH a to su obicno karbonati i sulfati natrijuma. Odnos kiselih i baznih soli diktirace pH i zelim ti srecu sa time ako zelis sam da ih pravis. Resenje je da ti koristis vec gotove smese, toga ima po akvaristickim prodavnicama. Obicno su podeseni za pH oko 6, 7 i 8 u zavisnosti od proizvodjaca pa ti odaberi sta ti treba.
Druga mogucnost je da koristis treset ako ti treba kisela voda i to je lep nacin da se sve to dovede u red mada to moze da bude dosta sporo ali ako je RO voda onda je to mnogo brze.
Eto ja rek'o ukratko a ono ispala cela pisanija