Zdravo svima,
Samo da se pohvalim da je kamenje tu, a tu je i voda. Sve sam krenuo
naopako i nekim divljackim putem ali se nadam da cu ipak uspeti da doteram stvari na svoje mesto. Jedan dobar covek mi je nudio svoju vodu iz akvarijuma (kada izvrsi zamenu) ali sam ja umesto toga uzeo sveze smuckanu. Onda sam to sve stavio u akvarijum a pesak tek treba da mi stigne. Rekoh... sve naopako...
Ono sto je izvesno je da ova pumpa koja dolazi uz akvarijum nije nizasta. Pustio sam je da radi kada je napunjen vodom ali ona jedva da pljucka gore na patkicu, iako je zvanicno 240 l/h. Medjutim ima i cevku od skoro 30cm, pa dok popne vodu na tu visinu ne ostane nista za protok. Zato sam morao da reagujem da bi bilo dovoljno protoka pa sam narucio Hydor Pico Evolution 1200 koja bi trebalo da radi posao.
Tu je naravno i ona standardna oprema - so, mali digitalni termometar, magnet za ciscenje stakla, grejac od 50W koji je iza ove kutije soli pa se ne vidi, podloga za akvarijum...
Kamen spreda izgleda kao da ispunjava ceo akvarijum ali je ova "piramida" ustvari suplja odpozadi, tako da ima mnogo mesta do zadnjeg zida. Medjutim, tu opet nema protoka i zbog toga sam porucio i Hydor Koralia Nano 900. Hteo sam da uzmem Polario 4ML ali je malo skup, pa sam odustao od toga za sada - iako bih rekao da je to prava stvar.
Ostaje dakle da stigne pesak i pumpica, pa u nove pohode. U medjuvremenu je izmilelo sve i svasta iz kamenja, izmedju ostalog i jedna brittle star, neki copepods ili nesto slicno... Tu je i asternia starfish - neki kazu da zna da napada korale, neke vrste su bezopasne. Videcemo sta ce od svega toga da prezivi. Planiram za koji dan da odradim testove vode, da vidim sta se desava.
Evo je brittle star (valjda), uhvacena dok sam gledao fudbal
Jedno pitanje: Gde kod nas moze da se nabavi Clean-up Crew (puzevi, cleaner shrimp i slicno)?