... u kojoj je treset i tako na prirodan nacin zakiseljuje vodu. .... E sad vidim da kh pada pa stalno dodajem taj serin preparat.
Svaki pufer ima svoj kapacitet a to znaci i kraj. S obzirom da ti konstantno dodajes kiselinu onda tu nema pomoci, ti moras da dodajes i pufer ili neutralizaciono sredstvo. Ovo sto sam ti preporucio nece nista da ti promeni bas zato sto ti konstantno dodajes kiselinu. Mozda ce neka razlika i da bude jer ovo sto sam naveo je pufer a ja nemam pojima sta ti dodajes.
E sad i ja da pitam za taj Seachem Acid Buffer
Kaze ovako:
"Acid Buffer™ is a non-phosphate buffer designed to lower pH and
buffer at acid pH where phosphates may pose a problem.
Alkaline Buffer™ is a non-phosphate buffer intended
to raise pH or buffer between 7.4 and 8.3. Used
together, they can achieve any target pH in the
range of 5.0 to 8.0. Seachem’s non-phosphate
buffers are designed for both soft and hard waters
and are ideal for planted tanks or those with persistent
algae problems. Competing non-phosphate
buffers use “hydrocarbonate” or “carbonic acid monosodium
salt”, in other words, sodium bicarbonate or baking soda. Seachem’s
Flourish™ and Flourish Tabs™ are both excellent products for adding
nutrients to stimulate the growth of freshwater plants without supporting
problem algae growth."
Shvatam da nema fosfata zbog algi.Ovaj drugi deo teksta bas nisam siguran da kapiram.
Bobane da li znas mozda sta sve ima :?: Da li su to bas te smese koje pminjes i da li ima sulfata ili jos necega sto bi nama bilo teze sami da ukombinujemo :?:
Acid Buffer je natrijum bisulfat i nista vise. On ce da obori pH trenutno i to do vrlo niskih vrednosti. I Seachem navodi da konvertuje larbonatnu alkalnost u CO2. Naravno da to radi jer pH pada ispod 4. Ovaj podatak nam jasno govori da Acid Buffer nikako ne treba koristiti samostalno u mekanoj vodi bez alkalnog pufera. Moze da se koristi u tvrdoj vodi ali oprez uvel mora da je prisutan.
Inace ja koristim Seachem Acid Buffer kada treba da zakiselim vodu.
Neznam ni sam odakle si to kopirao. Evo linkova ka proizvodima:
http://www.seachem.com/Products/product_pages/AcidBuffer.html
http://www.seachem.com/Products/product_pages/AlkalineBuffer.html