Pa zna kako, ljudi svasta pisu i tesko je nesto opovrgnuti ili potvrditi bez nekih podrobnih podataka. Kazes plavo svetlo, mislim to je ok ali koje plavo svetlo, koje talasne duzine. Poznato je da biljkama, dakle hlorofil, pogoduje crveno i plavo svetlo. Mozda si negde i zapazio da je rec o nekih 420 nm talasne duzine plavog svetla i to su te actinic lampe za korale. Pogledaj i videces da emituju svetlo te talasne duzine.
Evo dijagram:
Sada kada pogledas po ovome najbolje bi bilo zeleno ili zuto svetlo jer to biljkama nikako ne odgovara. S druge strane i plavo ako je oko 400 i manje je sasvim prihvatljivo. Vidis i sam to je sve relativno i primi sa rezervom takve tvrdnje. Sve zavisi i o kojim algama je rec jer pigmenti u algama su razliciti.
Ovde je prikazana apsorpcija svetla u zavisnosti od pigmenta u algama.
Pored ovoga treba obrtiti paznju i na fotosinteticku aktivnu radijaciju takozvani PAR. To je vrlo vazno jer ako imas puno svetla onda dolazi do foto inhibicije, fakticki staje fotosinteza, neka vrsta samoodbrane biljaka. To je vrlo cudna (interesantna) stvar. Pre vise godina sam se zanosio sa time, hteo sam da vidim kako sve to ide jer je to u sustini korisno za proizvodjece biljaka, hidroponik sistema. Za dlaku sam izbegao da se upetljam sa quantum senzorom, vrlo lep instrument od Apogee. Hvala Bogu da je tako. Da sada nisi ovo potegao ne bi mi bilo ni na kraj pameti sa PAR i slicnim glupostima. Bolje je da kupim pivo nego quantum meter.
Ma mozemo o ovome da tupimo do besvesti ali je mala vajda od toga. Pogledaj tvoj slivnik, nema algi i lepo izgleda, eto iskopiraj to i imaces svu teoriju pretocenu u praksu.