Prica o aktinik lampi je malo duza i tesko da moze da se kaze u nekoliko reci. Ja sam je spomenuo u tekstu o osvetljenju u morskoj akvaristici.
Prvo treba navesti neke osnovne stvari o svemu tome a to je poreklo nasih korala. Svi ti korali stizu iz takozvanih Fringing sprudova. To su sprudovi koji su na marginama ostrva, okruzuju ih itd. Sustina je da su oni u vrlo plitkim vodama i neretko korali su bukvalno van vode. Ti korali su izlozeni jakoj suncanoj svetlosti, svetlo koje mi ni na koji nacin ne mozemo da proizvedemo u nasoj sobi ali da tu stanemo.
Suncano svertlo je svetlo punog spektra, crveno, zuto, zeleno i plavo. Naravno i kombinacije izmedju. Sada da ne lupam a bas i da ne trazim podatke ali koliko se secam crveno se gubi na par metara dubine pa zuto i zeleno i cini mi se da na nekih petnaestak metara dubine vode samo plavo svetlo prodire. Eto da i tu stanemo.
Korali su u simbiozi sa algama koje im spremaju hranu u zamenu za zastitiu ili staniste. Te alge, kao i sve druge biljke koriste svetlo za fotosintezu i one se prilagodjavaju sredini u kojoj se nalaze. Ako alge ne mogu da se prilagode korali ih izbace i pokusavaju da uspostave nove. Ma pricali smo mi na forumu o belenju korala, "Coral bleaching".
Kada sve ovo spojis onda vidis da je plavi spektar svetla u vecini slucajeva bespotreban. Nasi korali su prilagodjeni punom spektru jer su iz plitkih voda i neretko u akvaristici koriste se i 20000K. Plava aktinik lampa je za korale velikih dubina i ovde ima ulogu da sve to nekako NAMA ULEPSA. Ne kazem ja da je ona totalno beskorisna ali nije ni nesto preterano korisna. Ona se koristi uglavnom u odnosu 3:1 a kod tebe je 1:1 i to u intezivnom osvetljavanju akvarijuma.
Ti u akvarijumu nemas fotosinteticki koral kome je potrebna intezivna svetlost. Taj koral koji imas bio bi sretniji na mnogo manjem osvetljenju ali ok, moze on da tolerise i jako svetlo. Eto ja bi za pocetak ugasio tu plavu lampu i video kako stvari stoje.
Ti treba da znas da ces ti da imas problema sa algama sve dokle je tvoj akvarijum "prazan" Kada ga napunis koralima, kada crvene alge preuzmu primat onda ce ovi problemi da nestanu. Zato bi trebao da nabavis one pecurkice koje sam ti preporucio jer obicno, kamen na kome se one nalaze je iz mora i pun je svega i svacega i to je pravi "Zivi kamen".
Eto da ne mrsim puno jer sam sebi delujem kao neka baba koja samo nesto mrmlja i nikada nije zadovoljna