I doslo je vreme da se poradi na finalnom uredjenju akvarijuma.
Do svega ovoga ne bi doslo da nije Arcusa, kolege akviriste i prijatelja.
Kao prvo, zelim odmah zahvaliti mu se na poseti, druzenju, savetima, radu i poklonima koje sam od njega dobio.
Tigre, svaka cast i veliko hvala!
* * *
Cenjeni cika Arcus je dosao u goste i dali smo se malte ne odmah na posao. Srafciger i ja smo zapravo bili samo puki segrti, ali smo, verujem da mogu da kazem i u svoje i u njegovo ime, uzivali u onom sto smo radili.
Kao sto i sami znate, nisam se preterano bavio lomljenjem zivog kamenja i postavljanjem istog, polomio sam samo jedan i napravio ajd da kazem postolje za lakse namestanje ostalog kamenja. U opticaju sam imao "samo" 3 komada od kojim sam morao da napravim nesto lepo. Ok, nisam bio siguran kako se sve to radi, zamolio sam i prepustio sam strucnjaku da to osmisli i da uradi kako treba. Ne volim da se busim kad nesto ne znam, ovo, ne znam.
Kako se poklopilo da imamo isti ukus tj. da akvarijum bez neke podloge, pa makar ona bila minimalna, nije toliko lep, Arcus je doneo pesak iz njegovog akvarijuma bas u kolicini koj mi maximalno odgovara. Ni malo, ni puno, bas kako treba. Vec sam ranije spominjao da je problem i muka pazariti pesak ili neku drugu podlogu u manjoj kolicini od 5kg, meni treba 1 do 1.5kg i Arcus mi je doneo bas koliko mi treba.
Prva stvar koju smo odradili je postavljanje podloge. Za to nam je trebalo par minuta, sve je leglo bas kako treba.
Nakon toga, par preciznih "zamaha" cekicem i od jednog kvalitetnog veceg komada zivog kamena, dobijena su 3 vise nego korisna komada.
Kamenje je slozeno. Postavljeno je tako da smo dobili lepe "terasice" na kojima ce se docnije postavljati korali.
Arcus je krenuo sa lepljenjem korala na komadice zivog kamena a kako ih je lepio, odmah smo ih smestali u akvarijum. Korali su putovali nekih par sati pa smo ih odmah "lagerovali" na dno akvarijuma da bi smo ih kasnije postavljali i lepili na zeljene pozicije u akvarijumu.
Lepljenje korala super lepkom u gelu mi je delovalo jako komplikovano, sta se i kako se lepi, sta ne sme da se lepi...nisam se usudio da bilo sta sam zalepim sve dok nisam bio 100% siguran da sam skontao kako i sta...
Da ne bi bio beskoristan, pokusao sam da skontam kako se koriste testovi za vodu...
...ali mi je uputstvo bilo malo nejasno, nedovoljno slikovito, nisam shvatio sta je pisac time hteo da kaze...to pitanje me prati jos od osnovne...
Brzo sam se manuo toga i sta bi drugo nego ruke u akvarijum!!!
Pre nekih 10tak godina dobio sam na poklon jedan lep komad korala koji sam sve ovo vreme cuvao. Sada se to pokazao kao pametan potez i od istog smo pravili "postolja" na koje smo lepili korale nakon sto nam je ponestalo komadica zivog kamenja.
Kada je sve bilo polepljeno i kad se videlo koliko toga ima, krenuli smo sa pozicioniranjem istih.