Najzastupljenija ziva hrana medju laravama u teraristici je crv brasnar koji nastaje kao proizvod jednog tvrdokrilca pod nazivom Tenebrio molitor
[Broken External Image]:http://img142.imageshack.us/img142/6826/tenebr1ch0.jpg
[Broken External Image]:http://img143.imageshack.us/img143/1479/tenebr4sy0.jpg
Da bi smo dobili ove larve tenebrija prvo sto moramo znati je njihov zivotni ciklus koji nije tako jednostavan i brz kao sto se negde moze cuti.
Reprodukcija ovog insekta prolazi kroz sledece faze:
Moramo znati da odrastao insekt da bi bio polno zreo, mora da predje iz zltano braon boje do potpuno tamne boje kako bi nakon 15-tak dana zenka polozila od 80 - 580 jaja. Ova faza traje 10 -12 dana pri tempreaturi od 20 C , dok rpi tempreaturi od 30 C traje 4-6 dana.
Nakon toga iz jaja izlaze larve zutosmdje boje koje mogu biti duzine oko 28 mm . Ova faza je jako bitna jer je ona vremenski najduza i moze da traje izmedju 12 - 18 meseci! U vestackim uslovima pri sobnoj tempreaturi ( 26 C - 28 ) ovaj vremnski period moze biti duplo kraci 6 - 8 meseci.
Sledeci period je ucaurenje larve u tamnosmedje lutke . I ova faza takodje zavisi od temperature ,tako da pri tempreaturi od 15 C za 30 dana iz lutke izlaze bube. Podizanjem tempretaure skracujemo vreme inkubacije tako naprimer pri tempreaturi od 35 C bube izlaze za svega 6 dana.
To bi bilo nesto osnovno sto bi trebali znati o razvojnom ciklusu ovog insekta kako bi znali sto lakse da ih proizvedemo.
Postoje raznorazne metode proizvodnje ovih larvi ali sve se svodi na isto. Ja sam uvek koristio staru proverenu metodu iz jedne kinjige o zivoj hrani za slavuje i grmuse ( to je glavna hrana kod ptica koje se hrane insektima ) i nikada nisam omanuo. Evo opisacu i to u kratkim crtama, tj citiracu bas kako i pise. :wink:
Naravno ovo sto je opisano u knjizi ne mora 100% da se prekopira, moze se dosta toga imrpovizovati ali bitno je osnovne principe ispostovati i uspeh ce biti zagrantovan. :wink:
[Broken External Image]:http://img142.imageshack.us/img142/6826/tenebr1ch0.jpg
[Broken External Image]:http://img143.imageshack.us/img143/1479/tenebr4sy0.jpg
Da bi smo dobili ove larve tenebrija prvo sto moramo znati je njihov zivotni ciklus koji nije tako jednostavan i brz kao sto se negde moze cuti.
Reprodukcija ovog insekta prolazi kroz sledece faze:
- jaje
- larva
- lutka
- buba
Moramo znati da odrastao insekt da bi bio polno zreo, mora da predje iz zltano braon boje do potpuno tamne boje kako bi nakon 15-tak dana zenka polozila od 80 - 580 jaja. Ova faza traje 10 -12 dana pri tempreaturi od 20 C , dok rpi tempreaturi od 30 C traje 4-6 dana.
Nakon toga iz jaja izlaze larve zutosmdje boje koje mogu biti duzine oko 28 mm . Ova faza je jako bitna jer je ona vremenski najduza i moze da traje izmedju 12 - 18 meseci! U vestackim uslovima pri sobnoj tempreaturi ( 26 C - 28 ) ovaj vremnski period moze biti duplo kraci 6 - 8 meseci.
Sledeci period je ucaurenje larve u tamnosmedje lutke . I ova faza takodje zavisi od temperature ,tako da pri tempreaturi od 15 C za 30 dana iz lutke izlaze bube. Podizanjem tempretaure skracujemo vreme inkubacije tako naprimer pri tempreaturi od 35 C bube izlaze za svega 6 dana.
To bi bilo nesto osnovno sto bi trebali znati o razvojnom ciklusu ovog insekta kako bi znali sto lakse da ih proizvedemo.
Postoje raznorazne metode proizvodnje ovih larvi ali sve se svodi na isto. Ja sam uvek koristio staru proverenu metodu iz jedne kinjige o zivoj hrani za slavuje i grmuse ( to je glavna hrana kod ptica koje se hrane insektima ) i nikada nisam omanuo. Evo opisacu i to u kratkim crtama, tj citiracu bas kako i pise. :wink:
Za odgajivanje ovih crva potrebno je jedno sanduce od izglacane daske ili pleha , duzine 20 - 30 cm , sirine 25 cm i visine 30 cm. Unutrasnjost sanduceta, na sirini od 5 cm ispod gornjeg otvora treba obloziti staklom, da se larve ne bi penjale. Sanduce treba da ima poklopac, koji se mora dobro zatvarati. Na sredini poklopca napravi se otvor ( 6x 6cm ) koji je zatvoren zicanom mrezom, radi obezbedjenja vazduha . Inace , tokom celog razvoja treba obezbediti relativan mrak i tisnu.
U ovako napravljen sanduk prvo se na dno stavi jedan sloj sitno iseckanog papira, gde se najcesce polazu jaja, a na ovaj sloj stavlja se sloj mekinja debljine 10 cm. Povrh mekinja stavlja se i vunena krpa ili dvostruki sloj lanenog platna ,koje se prethodno iskuva.
Pored mekinja odozgo se povremno stavlja i vlazna hrana, iseckana sargarepa, stocna repa ili suvi hleb prethodno nakvasen. Hrana u sanducetu obnavlja se svaka 3 meseca.
U sanduk ove velicine treba staviti za pocetak proizvodnje 1000 crva ili 900 caura ili 800 buba. Veoma je vazno da se obezbedi homogenost procesa , sto se najbolje postize ako se stave samo bube.
Velicina sanduka moze da bude razlicita , s obbzirom na potrebe , a sve ostalo se prilagodjava toj velicini.
citat iz knjige: "Kanarinci,sumske pevacice i papagaji" autor. ing Bora Vasic
Naravno ovo sto je opisano u knjizi ne mora 100% da se prekopira, moze se dosta toga imrpovizovati ali bitno je osnovne principe ispostovati i uspeh ce biti zagrantovan. :wink: