Evo da malo pojasnim. :wink:
Jeste da je to zastarela metoda zagrevanja akvarijuma,ali mnogi odgajivaci tropskih akvarijumskih riba i dan danas,jos uvek koriste takve grejace bez termostata. Imao sam prilike da vidim kod jednog odgajivaca zivorotki, gde je u svim akvarijumima koji su iste litraze, postavio grejace bez termostata. Ali sam primetio da ima jedan malo veci aparat ( kao vazdusna pumpa ) to mu je glavni termostat koji je povezan sa svim grejacima. Pitao sam ga zasto je to tako uradio. Ali vrlo brzo sam se pokajao sto sam postavio takvo pitanje, jer zaista kada se izracuna cena tih grejaca bez termostata, mnogo je povoljnija nego cena grejaca sa termostatom. Zamisli sad, 20 takvih akvarijuma sa grejacima sa termostatom, kolika je to cena. Znaci 20 x 2.5 evra ( VP-cena ) = 50 evra - za grejace Aqua-El bez termostata ili 20 x 9 evra (VP-cena )= 180 evra - za grejace Aqua-El sa termostatom. A sad zamisli kako to progresivno raste usteda u nocu na jos veci broj akvarijuma.
I jos sto je zanimljivije, taj glavni termostat mnogo je precizniji nego na bilo kojem grejacu sa termostatom.
Kada sam posle dobijenog odgovora razmislio, shvatio sam zasto se jos uvek proizvode takvi grejaci. Poznata Evropska firma AQUA-EL u svom programu ima od 5 W - 110 W takve grejace bez termostata.
Evo slike Aqua-El-og grejaca bez termostata od 5 W :