Dobro je, :wink: dasi me koliko toliko shvatio sta sam hteo da kazem. Samo ima malih sitnica jos sto me nisi razumeo ali to cu objasniti drugi put kada fotografisem takav akvarijum i pokazem kako to izgleda.Takvih akvarijuma ima mnogo,naravno ne mojih. Kod mene se to desava vrlo reko i samo kod tanjeg stakla nego sto je tablicama propisano.Zato sam ti rekao da tu lajsna ne pomaze nista. Uradis akvarijum bez i jednog jedinog mehura ( ja to dobro zagledam posle lepljenja i susenja), kad nakon punjenja obicno posle dan ,dva na nekim sastavima pojavi se maglicasta linija na pojedinim mestima. Ali to nisu velika zamagljenja i nisu duzinski velika mesta.
Ja smatram da je tu u pitanju lom stakla (stranica koja se naslanja na stranicu gde postoje blage neravnine) i savijanje stakla kad je akvarijum napunjen. Mislim da su 100% to razlozi pojave ovoga efekta.
Zasto tako mislim ? Zato sto znam da imam veliku rutinu u istiskivanju silikona i koristim profesionalne pistolje, tako da mogu 100% jednaku debljinu silikona da istisnem bez prekida. Ovaj trenutno pistolj sto ga imam, sa njim mogu do 1.5m bez prekida da istisnem silikon, sto je veoma velika duzina. Isto tako veliku rutinu imam kod sastavljanja stranica akvarijuma. To radim velikom brzinom ,tako da nema naknadnih pomeranja stranica (ipak je to dugogodisnje iskustvo). Ne kazem ovo sad da bih sebe hvalio ,vec hocu da kazem da greska ne postoji u istiskivanju i sastavljanju akvarijuma.
E sad sta moze da bude? Upravo ono sto sam i rekao, neravnine na lomovima koje nisu tako vidljive a stvaraju razliku debljine silikona na tim mestima . Znaci gde je deblji sloj silikona tu nema toga ,gde je tanji postoji taj efekat. To se ne moze izbeci ali kao sto sam rekao negde na pocetku, to je bezopasna pojava.
Necu dalje o ovome jer nemam sliku a ni skicu delovanja sila na povrsinu stakla kod punih akvarijuma. Kada budem to uradio ,tada cu objasniti detaljnije zasto i gde se postavljaju ojacanja na akvarijumima. Isto tako cu objasniti ,zasto ne moze da se uzima srednja vrednost potrebne debljine stakla za sve stranice. Jer negde ce te naleteti na tako nesto, sto ne moze da se gleda, duzina visina i sirina. O tome sam se konsultovao sa mojim nekadasnjim profesorom mehanike koji takodje tvrdi da to ne moze tako da se uzima vrednost da bi dobili stepen sigurnosti.
Opet hvala Bobane na sugestijama mislim da se stavovi nasi ne razlikuju samo sto nismo imali istu viziju o kakvoj je pojavi rec.