Sad ću ti reći šta je mene bunilo u svemu.
Prvo je vrsta valjaka a drugo praksa drugih akvarista u našoj zemlji.
Verujem da je i u okruženju bilo isto.
Za Eheim nisam siguran šta sve ima u ponudi od filter masa, odnosno keramičkih valjaka,
ali recimo Prodac ima 2 vrste tih keramičkih valjaka.
Jedni koji su kao na Eheim'ovim slikama i po preporuci služe kao prvi sloj u
u mehaničkom filtraciji, sa nazivom proizvoda 'Aquacil'.
Dok druga vrsta služi za biološku filtraciju, 'Aquacil Plus'.
E sad ono važnije je da je praksa kod naših domaćih akvarista bila a i ostala da se za prvi sloj mehaničke filtracije koristi što finiji materijal,
zapravo perlon vata. Dok su se keramičke kugle smatrale biološkim filterom.
Da li zbog cene ili lakšeg čišćenja i zamene perlon vate u odnosu na
keramičke valjke, pitanje je.
Sve navedeno je važilo za prelivne filtere gde je pristup filter masi krajnje lak.
Vidim da se pojedini akvaristi na net'u hvale kako nisu čistili kanister filtere po 6 i više meseci pitanje je da li je dobro da prvi sloj bude perlon vata.
Ja sam se odlučio za sledeću kombinaciju, za kanister Atman EF3: (dve filter kadice)
1. Kao prvi sloj mehaničke filtracije koristim sunđer debljine 1.5 cm .. (došao uz kanister).
Njegova gustina mi se čini dovoljna da obezbedi dobar protok vode a uspešno
zadrži i sitnije nečistoće.
2. Pomenute Aquacil Plus keramičke valjke .. 1 kg .. ukupno.
Sve pomenuto je popunilo prvu kadicu do vrha.
U drugoj kadici sam postavio perlon vatu a u nju ušuškao aktivni ugalj (2x100 g) i zeolit (1x350 g).
Kesice zeolita i aktivnog uglja su fabrički upakovane i spremne da se odmah upotrebe bez prethodnog prepakivanja i sl.
Nakon toga opet perlon vata da zadrži sitnije komade aktivnog uglja, koji ma koliko ga ispirao opet ispušta sitnu prašinu.
Nakon toga dolazi plastična rešetka koja drži celu filter masu
odvojenu od same motorne glave filtera nekih 5-10 mm ..
Pošto je ovo moj prvi susret sa kanister filterima videću kako to sve funkcioniše i
eventualne propuste u trenutnom odabiru filter mase.
Da napomenem samo da sam aktivni ugalj ubacio pokušavajući da izvučem braon boju vode i biće uklonjen nakon 30'ak dana.