Moje iskustvo sa parenjem boraca...
Imam plavog borca i svetlo zutu zenku sa crvenkastim perajima i crnim ochima...Ubacio sam ih u mali akvarijum od 4 l , prvo muzjaka pa zenku u kesi i malo parche stiropora...tako su bili celu noc i ujutru sam ubacio i zenku...muzjak je preko noci napravio gnezdo (mehurice oko stiropora i oko ivice akvarijuma).Pogreshio sam jer sam na dnu imao par shkoljkica i par kamenchica...mislio sam da ako borac bude hteo da je juri da ima gde da se sakrije...borac ju je nekih sat vremena vitlao po akvarijumcicu i prvo sam mislio da mi zenka nema ikre jer nije imala ni puno veliki stomak...ostavio sam ih tako i doshao uveche posle nekih 9 sati kad ona se nameshta borcu (sve ga bocka glavom u rep i on se presavije preko nje) prvih par puta nishta i mislio sam da zenka definitvno nema ikre u sebi kad posle 4-og puta pocheshe da ispadaju jajashca...
Borac nekad pokupi sva jajashca pre nego shto padnu na dno a nekad nijedno i sva jajashca mu zapadnu iza shkoljki i izmedju kamencica i on ne moze da dohvati i ne vidi ih...dok zenka kad se probudi iz transa u kom ostane posle izbacivanja ikre odmah sleti na dno i pokupi ovo shto borac nije video...
posle petog uspeshnog "stiskanja" izbacio sam pincetom tu shkoljku gde je najvishe zapadalo ikre jer su se skoro uvek "stiskali" ispod stiropora...Kad je o5 poceo da je juri , izvadio sam je polako da ne unishtim gnezdo na povrshini...Nju sam vratio u veci akvarijum i nahranio je ,bash je bila izmorena...Borca sam ostavio sa jajashcima i sad je skoro 30 sati sa njima...josh se nisu izlegli mali borci...pripremio sam onu foru sa bananinom korom u flashi a artemiiju josh nisam nashao ,sutra je ponedeljak pa cu da procunjam po prodavnicama...
To je bilo moje iskustvo sa betama
Ako ih budem sledeci put pario , definitivno veci akvarijum npr. 15 l , sa grejachem ,chistim dnom (samo jedan kamen u coshku da zenka ima gde da se sakrije i to u suprotnom coshku od stiropora)...
Videcemo koliko ce malih preziveti a moram nabaviti ubrzo i mali grejach zbog malih jer chitam svuda koliko je temperatura bitna za ribice a tek koliko za male...
Ako ima neko neki savet za shto bolji odgoj malih neka jauche...