Dobat deo bolesti koji nanosi zlo ribama bas potice od jednoceliskih organizama koji imaju mogucnost kretanja. Neke od njih imaju flagellum u nasem jeziku bic a neke imaju cilije ili kako mi kazemo treplje. Njihov broj je poveci pa samim tim i broj bolesti izazvan njima je veliki. Postaviti cak i pribliznu dijagnozu ovakvim putem je nemoguce ali to nesmeta da mi napravimo neki korak i uradimo nesto u pokusaju spasavanja obolelih riba.
Zasto ti kazem da vidis da li je metronidazole potreban. Pre svega mozda su u pitanju ti gore navedeni napasnici koji napadaju skrge, kozu itd a ne unutrasnje organe. Metronidazole je dobar za tu drugu opciju ako su protozoe recimo u bubrezima, krvnom sistemu, muskulaturi, probavnom sistemu itd. To znaci ako su u pitanju skrge ili koza onda je lakse a i brze koristiti nesto drugo. To neznaci da treba da koristis bakar i formalin jer imas dosta drugih proizvoda za to.
5 in 1 testovi su vrlo neprezicni i u sustini njih mozemo da koristimo samo kao neki indikator a ne finalnu opciju. S obzirom da tebi i netreba neki izuzeto prezizni rezultat ti mozes da sve to smatras ok.
Kazes GH od 7 do 14. Bas radi toga te i pitam jer ili imas 1,2,3,.., stepena dGH ili imas 17.9, 35.8 ,..., mg/l (ppm). Malo mi je cudno da neko tako precizno postavi GH rezultat. Eto zato sam pitao kako ti to izrazavas i jos uvek mi nije jasan taj rezultat.
Biljke ti trunu zato sto im nesto fali. I one zahtevaju negu, recimo dobru podlogu. Ja sve to uzimam zdravo za gotovo i pratim uputstvo po tom pitanju. Tako mi je najjednostavnije i gle cuda, biljke nisu tako lose. Ovo ti govorim za akvarijum koji imam kod kuce a ne profesionalno jer je to sve drugo pitanje. Ja koristim Seachem i AP proizvode i sve je ok, recimo podloga za biljke je Seachem-ova.
KH kada je tako mali onda pH moze da se drasticno menja a to moze da bude rizicno. Naravno sve ovo vazi ako napravis neku gresku a to nije nemoguce. Veci KH daje nam neku vecu slobodu.
Sto se tice saveta koje dobijas za koriscenje metronidazole ja bi ti licno preporucio da pratis uputstvo koje si dobio od proizvodjaca. Sve zavisi koliko ima metronidazole u svakoj tableti a razlika moze da bude velika. Postoji terapijska doza a manje od toga je neefikasno a vise u sustini je otrovno i za ribe. Ja sam ti dao podatak iz knjiga o bolestima riba a ne iz nekog mog trivijalnog zakljucka ili misljenja. Na tebi je da odlucis.