Pozdrav, dragi novopeceni kolega. Dobro nam dosao.:welcome1:
Damari je jako azurna, pa posle nje retko ima sta da se doda, a da to vec nije receno.:cool2:
Kao sto ti je ona vec rekla najvaznije da ti imas neki cilj, i da nam kazes koji je tvoj cilj da mi znali u kom smeru da trcimo, i naravno najbolje da ti pomognemo.
Dimenzije koje si navao su ok. Kada planiras duzinu akvarijuma, planiraj da on bude malo duzi, znaci do 10 cm u odnosu na ponudu neonskog osvetljenja koja se moze naci na trzistu. Znaci najzastupljenije su neonske sijalice 60 cm duzine, tako da akvarijum koji si naveo dimenzija 70x40x40 sasvim zadovoljava.
Ako vilis lepo ubiljene akvarijume, nemoj raditi akvarijum uzi od tih 40 cm, jer kad akvarijum ima vecu dubinu, mnogo je lakse aranzirati ga i napraviti lep vizuelni dojam, a i imas mogucnosti da sadis visokorastuce, srednjerastue i niskorastuce bilje, kada je akvarijum uzak, jako je tesko napraviti te prelaze.
Naravno ovo ti pisem ako ti se svidjaju biljni akvarijumi.
Ja ti ne bih savetovao da sam pravis akvarijum, jer pravljenje akvarijuma nijr samo sklapanje 5 stranica. Nije isti kada u njemu drzis pisma i vodu. Kada se akvarijum napuni vodom u njemu se stvara veliki pritisak na stranice, naravno ako je staklo odgovarajuce debljine nema problema, ali i staklo ogovarajuce debljine se pomalo krivi, tada unutrasnje uspravne ivice prednjeg i zadnjeg stakla krecu ka bocnim stranicama, jer se krive od pritiska, i ako nije ostavljen odgovarajuci sloj silikona izmedju tih stakala dolazi do njihovog medjusobnog kontakta, sto cesto dovodi do loma stakla. Znaci nije teko samo spojiti 5 komada stakla, ali je tesko svugde odtaviti oko 2 mm debeo sloj silikona izmedju stakala, a da ne napravis mehure sa vazduhom. Zato vodi racuna.
Sto se tice filtracije, mogu ti samo reci bezi sto dalje od motornih potapajucih filterpumpi. Najbolje resenje su ti spoljni filteri. ini mogu biti od stakla zasebni ili mnogo prakticnije ugradjeni u sam akvarijum, viseci fabricki ( jedini koji sam video da vrede su Aqua-el-ovi FZN viseci filteri ) i naravno kanister filteri. Ja najvise volim kada mi je filter ugradjen u akvarijum, ili kada ide celom duzinom zadnjeg stakla, a opet je iz jednog dela sa akvarijumom, znaci akvarijum bi morao sa filterom biti jos 10 cm dublji. naravno sam filter ne znaci mnogo ako nije napunjen kvalitetnom filter masom. Filter masa je srce akvarijuma, bez koga akvarijum ne moze funkcionisati. Najvaznija filtracija ti je bioloska filtracija, koju vrse korisne nitrosomonas i nitrobacteris bakterije. One se nastanjuju u filter masi. Postoji vise vrsta filter masa, i one se razlikuju po povrsinskoj moci upijanja bakterija. evo na primer Serine Biopur pelre su dobra filter masa, ali isto Serin Siporax je cak 34 puta jaci filtersko medijum, ali zbog svoje izrazite poroznosti, moze doci do njegovog zapusenja i gubljenja na njegovoj snazi, za to ga treba kombinovati sa Biopurom. Biopur se stavlja pre Siporaxa, i tada bakterije koje se nalaze u Biopuru razlazu onu prvu masnocu koja ulazi u filter, sprecavaju zapusenje Siporaxa, a onda bakterije koje se nalaze u Siporaxu odradjuju kristalizaciju vode. naravno pre tih bioloskih filtermedijuma trebao bi da imas i sloj sinteticke vate koja sluzi kao mehanicki filter. U ovakvom filteru bioloski deo skoro nikada ne diras.
To bi bilo ono sonovno sto moras znati za kakav god da se tip akvarijuma odlucis, a kada nam budes rekao preciznije sta zelis, dobices i ostale potrebne informacije. Ako pak nisi ni ti siguran sta zelis, pokusacemo i tu da ti pomognemo nekim savetima, mada niko od nas nema potpuno isti ukus, neko vise voli biljne akvarijume, neko sa manje bilja, neko sa ciklidima sa kojima bilje ne moze da opstane jer ga pojedu, a opet nekima su lepi i akvarijumi bez riba, a samo sa biljem. Znaci sve je to stvar ukusa, Ti nam reci sta zelis i mi cemo se potruditi da ti pomognemo.