Mrest Celestial Pearl Danio
Evo samo da podelim moje iskustvo o mrescenju Celestial Pearl Danio.
Pre tri meseca oformila sam dva akvarijuma sa namerom da mrestim Celestial Pearl Danio. Svaki akvarijum ima dvanaest riba, pomesane muzjake i zenke. Oba akvarijuma na svom dnu imaju mrezicu kroz koju ikra nesmetano pada na dno s obzirom da ikra nije nesto izuzetno lepljiva i ne ostaje zalepljena za biljke. Pored toga muzjaci Celestial Pearl Danio jedu ikru. S obzirom na sve ovo mi trebamo da imamo gusto zasadjeni akvarijum ili mrezicu na dnu da bi obezbedili mesto koje muzjaci ne mogu da dostignu.
Da sakupim ikru ili tek izlegnute ribe ja protresem Christmas Moss i onda polako usisavam sa crevom isopd mrezice. Tako radim dva puta nedeljno. Ikri i mlade ribe prenesem u drugi akvarijum od 25 l gde ribe rasti do oko velicine od 5 mm.
Maticne ribe hranim sa suvom lisnatom hranom, dafnijom i larvama komaraca. Temperatura vode je 22ºC a filtriranje vode je sa sundjerastim filterom sa redovnom zamenom od oko 20% nedeljno. Osvetljenje nije posebno postavljeno za taj akvarijum.
Mlade ribe i sakupljena ikra rastu i razvijaju se u akvarijumu od oko 25 l koji ima sundjerasti filter, bez posebnog je osvetljenja i temperatura vode je 22ºC. Mlade hranim dva puta dnevno sa mikrocrvima, Wardleys Small Fry tecnom hranom, artemijom uz dodatak suve hrane. Ovo je neophodno usled cinjenice da akvarijum sadrzi mlade razlicitog doba.
Ovo moje iskustvo nije zasnovano na nekom mom prethodnom iskustvu u mrestu riba vec je zasnovano na razmeni iskustva sa drugim akvaristima i pomalo sreci. Dosadasnji rezultat govori mi da se mrest Celestial Pearl Danio odvija dosta uspeslni i ja sada imam preko 50 malih ribica.
Male Celestial Pearl Danio koje su usisane ispod mrezice i spremne za prenos u novi akvarijum.
Last edited by a moderator: