uh.......
Hajdemo redom...
@Eddie
Iz tvog odgovora mogu da zaključim da nisi imao prilike da gajiš uvoznog diskusa(bez uvrede), jer kao što si i sam naveo filter nije radio nekoliko dana...Uvozni diskus bi ti zasigurno pokazao kako zna da odreaguje na malo povišene nitrite koji bi se eventualno javili u vodi. Imao sam i jedne druge, tako da znam kako odreaguju na promenu, kako "pobode" glavu na dole i ispravi sa kao plovak, ubrzano diše, dok "domaćinci" plivaju kao da im je sve potaman, tako da ima ogromne razlike u osetljivosti same ribe na date uslove.
Što se tiče veličine same ribe, složiću se da i domaća riba može da dostigne lepu veličinu, ako se gaji kako treba, ali opet zahteva posebnu pažnju da bi dobio lepotu koju zaslužuje. Te se nikako ne mogu složiti sa činjenicom oko gajenja same ribe u biljnim akvarijumima, da pojasnim, kao i pre neki dan, postoji ogromna razlika izmedju biljnog akvarijuma i akvarijuma sa biljkama, tako da te stvari treba razgraničiti i ne stavljati sve u jedan koš.
@Srdjan
Ne kapiraš razilku, jer očigledno nisi morao da se ispriš 210 eura za malo jato uvoznih diskusa, a razlika je veoma jednostavna 7 x 30 = 210 ,dok je 7 x 2 = 14, i ako to lepo oduzmeš, dobiješ 210-14= 196, eto to je 196 eura razlike. Meni lično je to ogromna razlika za jednu investiciju, ili što kažeš HOBI, ali tih 196 eura predstaljaju (ne)mogućnost hranjenja i čuvanja, što se kaže...Riba ko skalar, ili već... Pa, izvinite prijatelji, ali meni ta razlika od 196 eura ne daje mogućnost da toj ribi dam tubifeks, sa parolom: "Možda će sve da prodje kako treba..."
Čemu sada moralisanje oko živih stvorova, ako sam dobro upoznat sa situacijom ti Srdjane gajiš Oskare?? Sada uzmi, stavi prst na čelo pa se zapitaj, koliko gupija i molija ili šta već, je prošlo kroz stomak tvojih oskara, pa onda možemo da pričamo o humanosti i ostalim stvarima, šta ćemo da radimo sa morskim lavom, kako onda da svrstavamo te "morske" akvariste ili pak Faunu, koji daje miševe i pacove svojim zmijama... Gde je tu sada taj živi stvor i humanizam koji se propagira?? Naravno da bi mi bilo žao da ugine bilo koja riba, pa makar to bio torokatum, kog najmanje volim od svih riba, ali realnost morate da sagledate iz drugog ugla... Možda sam ja preveliki perfekcionista, pa sve što radim, želim da odradim kao treba, ali prilična je dezinformacija da se diskus ponaša isto kao i skalar i da to može da radi svako, jer postoje ogromne razlike...