Decki, netko ovdje mjesa kruske i jabuke...
Hvala ti Boze sto sam ovako tvrdoglav, pa ova diskusija zivi,
inace bih odavno zasutio kad se ovako dva iskusna akvarista zalome sa istim misljenjem koje se proturijeci jednim dijelom sa mojim.. :lol:
Da krenemo od pocetka...
..Mjesanje voca... L oznake, LDA i nove sadasnje C oznake NISU i NIKADA nece ni biti vazeca imena ribica...
to su jednostavno klasifikacijski kodovi koji pomazu u svijetu pri identifikaciji riba koje jos nisu znanstveno odredene.
Sa ovim receno, mozete jasno vidjet Bobane i Octo da ste mene(a mozda i tu klasifikaciju) krivo shvatili...
Ima jedna zgodna stvar, a ta je da kad se otkrije da je C broj(L ili LDA) vec znanstveno opisana riba,
oni(ljudi, akvaristi, medu njima i znanstvenici) ga jednostavno uklone, te ga zamjene pravilnim imenom.
SVI strogo vjeruju u znanstven pristup...
Druga stvar je pitanje tko ima pravo donositi znanstvena imena ribama?
Ja kao prvo imam pravo ,a imas i ti Lazo, a i ima i Boban...
...po poglavlju 3, clanka 8 po pravilima jedinog vazeceg Internacionalnog koda
http://www.iczn.org/ ...
8.1.1 mora biti izdano u svrhu javnog i stalnog znanstvenog upisa
8.1.2 mora bit dostupno, kad a prvi put izdano besplatno
8.1.3 mora bit proizvedeno u vise identicnih kopija, metodom koja garantira ideticne i dugotrajne primjerke.
Ove clanke mogu potvrdit samim time kada mi je dr. Jonathan Armbruster poslao e-mailom svoj rad o genusu hypancistrus kako bi ga objavio na svojoj stranici... rekao je i citiram "Whatever you like, you can feel free to include at no charge."
Eto, malo smo skrenuli sa teme, al sve u zaru diskusije...
Sto se tice fishbase.org -a , recimo da nisam kompetentan...
Zasto?
Zato sto iskreno
neznam koliko se cesto vrsi odrzavanje te stranice, jednostavno je ne pratim... i vjerujem da se tamo nalaze validne infromacije, objavljene u clanicima, ali kao sto kazem, nepratim pa neznam...
Da se vratim na eleganse grupu, o tome cu saznat nesto vise kad dobijem par odgovora na svoja pitanja...
Stvar je vrlo kompleksna, kad se pogleda, no znamo da se svi slazemo da ime neke ribe moze zazivjeti tek kad je znanstveno obradeno.
Ovo diskusija je potekla od toga kad sam ja rekao ime vrste koja jos nije znanstveno dokazana, cf bilineatus, a Octo tvrdi da je o elegans varijacija 4...
Daljnja diskusija nema smisla, jer meni riba izgleda kao jedna, Lazo ju ima doma i tvrdi da je druga, pa samim time mozemo rec da je to igra povuci - potegni...
Smatram se osobom sirokog pogleda, pa cu se slozit da je to ipak Elegans varijacija 4, i s ponosom cu prijateljima rec da se u susjedstvu mrijeste ti prekrasni coryi,
a kad budem u blizini, znam kom cu doc da maznem 5-6 komada :wink:
Ljep pozdraf svima, i ispricavam se na poduzem odgovoru!! 8)