Sad sam pogledao podatke prve slike =1/166 brzina*. Takva brzina te je primorala da stavis maksimslno veliki otvor blende od f 2.8 i da ti ISO bude 800. Tako visok ISO vec pravi znacajan sum. f2.8 ne mozes povecati jer ce ti faliti svetla i tako u krug opet dolazimo do potrebe dodatnog svetla. To sam se na mom aparatu uverio takodje.
Koliko vidim i na drugoj slici si imao ista podesavanja. Druga slika je znatno bolja, prilicno dobra, ali ipak joj fali ostrine (verovatno zbog malog f-numbera***), ima malo suma (ISO800 naravno kad se smanji fotka ,sum se anulira, pa u ovoj kolicini za potrebe neta ne smeta , ali ako hoces full-size morao bi ISO biti ne veci od 200),
i moglo je jos detalja.
Sto se tice WB na drugoj slici, koristio si auto WB i dalo je dobar rezultat (mada ima veze i aq tj pozicija ribe u aq i samo osvetljenje). Moje silver tip ribe su prilicno narandzaste ali znam da mogu biti i ovako zuckaste pogotovo ako su mladje tako da je to boja koja predstavlja tu ribu i to je ok.
Na prvoj slici si mozda mogao da isprobas custom WB. Tj uzmes nesto belo i stavis u aq i fotografises i onda to memorises pa koristis taj custom WB za datu situaciju i mozda u startu poboljsas boje.Osim WB na prvoj slici je manjak svetla veci i kao sto sam rekao pozicija ribe je dovela do zasencenja njenog boka sto je umrtvilo, zasivilo pravu boju ribe i dovelo do prolazenja zraka svetlosti kroz ribu otpozadi. Naravno da na DOF utice i udaljenost objektiva od ribe. Sto je udaljeniji veci je DOF ali je zato riba manja. Tako da se sve tako klacka ko na vagi. Nesto poboljsas onda se nesto drugo pogorsa. Biras samo sta je manje zlo. Ali dodatnim svetlom mogucnosti se znacajno prosiruju.
Iz svego ovoga sledi da tvoje fotke potkrepljuju moje zakljucke i od pomoci mi je.
* Vidis da je neophodna veca brzina (1/166) znaci brzinom manjom od ove mozes slikati samo mirne ribe ili ribe koje su zastale. Sve ispod 1/100 je neizvesnog rezultata tj zavisi dosta od srece. Zato ja insistiram na velikim brzinama.
*** Kada je jako nizakf-nuber (a u ovom slucaju zbog svetla si prinudjen da ga smanjis na minimum tj 2.8 sto predstavlja najveci otvor blende za dati objektiv ) smanjuje dubinsku ostrinu sto recimo moze dovesti do toga da je najispupceniji deo ribe najostriji i kako ides prema nazad gubi se ostrina (konture ribe i peraja). Jos jednom da napomenem da veliki otvor blende utice kako na smanjenje dubinske ostrine tako i na smanjenje ostrine uopste zbog vece difrakcije svetlosti .