Pa nisu ni malo zahtevni, nemam nista specijalno za njih da kazem.
Odrastanje je bilo u malom 40l akvarijumu, od opreme su imali samo jedan rasprsivac i vazdusnu pumpu. posle pola godine su presli u veci aq, mislim da je ovaj oko 80l. Sad imaju i filtraciju mada mislim da nije neophodna ukoliko se pazi sa hranom i menja voda sa vremena na vreme.
Narasli su dosta brzo, sad je ravno godinu dana od izleganja. Imaju 20-tak cm i ima ih. Nisam merio ali osetna je masa kad se hvataju u mrezicu, povrh toga izuzetno je snazna zivotinjica a posto je ljigava mora se rukovati oprezno. Desavalo mi se da mi pobegne, srecom ove nogice nemaju neku veliku svrhu na suvom.
Jedini problem koji sam imao je kad je crkla pumpa za vazduh, to jos dok su bili u malom aq. Na nesrecu pogusilo se 6 komada,znaci ipak treba malo paznje posvetiti. Vrlo zahvalan stvor za drzanje a i simpaticni su - kad se naviknes na njihov izgled.
Hranio sam ih u pocetku artemijom, mikro crvima i enhitrejama. Kad su malo narasli presli su na zivi tubifex a kasnije sam ih navadio i na suvu hranu. Od suve hrane sam koristio tetra i sera diskus, razne tablete za kori ribe, vole i spirulinu. Davao sam im i crve za pecanje, gliste i kojekakve insekte, sve su jeli i nisu birali. Mozda samo crve - bele za pecanje, zasite ih se pa treba napraviti pauzu, mozda jer su oni prilicno masni.
Doneo mi bob knjigu o njima, pa sad malo proucavam i teoriju. Posebno me interesuje deo o reprodukciji. Mrest kazu, treba ocekivati posle godinu dana jer tad sticu reproduktivne sposobnosti. Ali najbolji rezultati ce biti posle 2 godine. Posto im za mrest treba hladna voda, nadam se da cu ove zime moci da se zanimam time, a i oni ce imati 18 meseci.
Gledao sam im kloake, mislim da se vidi vec razlika izmedju muzjaka i zenki.