Ancistrusu su se smanjili brkovi i postali su beli

dimi

New Member
14 Jun 2024
12
0
1
21
Zdravo svima,

Primetio sam, jos pre par meseci kako su ancistrusovi brkovi pobeleli na sredini. Medjutim delovao je normalno, tako se i ponasao. Danas ga gledam i primetio sam da su se brkovi na sredini dosta smanjili, skoro nestali i opet su tu ti beli brkovi. Da li neko zna o cemu se radi? Poslacu sliku od pre mesec dana i sada. Ponasa se idalje normalno, jede normalno. Star je malo vise od dve godine. Sa strane brkovi deluju normalno i veliki su, medjutim na sredini se nesto desava. Slika juric.jpg je stara slika, ostale su danasnje

Attachments

• juric 2.jpg
    juric 2.jpg
    228 KB · Pregleda: 6
  • juric.jpg
    juric.jpg
    193.4 KB · Pregleda: 6
  • juric 3.jpg
    juric 3.jpg
    158.8 KB · Pregleda: 6
  • juric 4.jpg
    juric 4.jpg
    172.5 KB · Pregleda: 5
  • juric 5.jpg
    juric 5.jpg
    197.8 KB · Pregleda: 5
Last edited:
Voleo bih da mogu da ti pomognem ali stvarno je tesko reci o cemu se radi. Desava se da brkovi pobele kada je riba stara ali ova ima oko dve godine a to je tek mali deo zivotnog veka.
Moguca je hronicna infekcija, nesto se poremetilo i izazvalo tu upalu koja se tako manifestuje. Normalno je da se tako riba ponasa kada je u pitanju hronicna infekcija.
Ni sam ne znam sta bi bilo dobro da uradis jer vidim da tu imas druge ribe koje su ok.
Jednostavno prati sta se desava i sve moze da se dovede u red samo po sebi, videces vec to.
Javi nam sta se desava jer ce nam to biti od pomoci.

U redu, hvala na odgovoru. Poslednje desavanje je bilo u julu, kada je bilo pitanje da li su u akvarijum crevni paraziti ili ne. Stavio sam orvagil, i od tada se nista nije desavalo, sto je dobro.

Obavestavam vas sta se desava kroz par nedelja.

Evo novosti. Najverovatnije je bila neka vrsta gljivicne infekcije. E sad kako sam to saznao. Posto igrom slucaja kupovali smo zamorce kao poklon, video sam da se taj covek bavi i akvaristikom i drugim egzoticnim zivotinjama, pa rekoh da pitam njega za savet, na kraju mi je rekao ako se ne smiri sam od sebe za nekih 10tak dana da ga donesem. Kod njega je bio jedno mesec dana i izlecio ga je od te infekcije. Kada sam mu rekao kako odrzavam akvarijum (jednom nedeljno da ga cistim, jednom mesecno filter). Rekao mi je da je sasvim moguce da se od previse higijene ovo takodje desi, on konkretno cisti akvarijume svoje jednom mesecno, jesu prljavi estetski ali se ribama nista ne desava. Pa se sada opet dovodim na pocetak. Kako ispravno brinuti o akvarijumu.

Ja ne mogu bas da cistim jednom mesecno akvarijum, sada sam presao sa jednom sedmicno na 1 na 10-14 dana. Nemam probema sa algama po staklu, ali zato imam dosta problema sa zelenim algama koje se skupljaju po biljkama. Skidam ih rucno svaki dan kad hranim ribe, ali ovo je neka kolicina koja se stvori od danasnjeg hranjenja do sutradasnjeg. U poslednjih par meseci se sigurno poremetio balans akvarijuma, sem sto sam ga tretirao lekovima za ancistrusa pa i od samog rasporeda promene vode. Sa obzirom da je akvarijum mali 60litara siguran sam da se nesto poremetilo.

Imam takodje i crne bradate alge, koje sam tretirao sa hidrogen tretmanom. Medjutim hidrogen tretman kao da mi je samo pogorsavao situaciju sa algama i od kada sam poceo da ga primenjujem dobio sam i ovu zelenu rastegljivu algu. Ako ima neko savet za tu algu bio bih zahvalan. Trenutno nisam u mogucnosti sa vremenom da puno istrazujem po internetu ali definitivno cu baciti oko.

Saljem slike malog pacijenta(koji mi iskopa pola akvarijuma da dodje ispod drveta) i odvratnih algi.

Attachments

• alge.jpg
    alge.jpg
    505.1 KB · Pregleda: 1
  • juric_izlecen.jpg
    juric_izlecen.jpg
    218.7 KB · Pregleda: 1