Oko ovoga se digla velika prasina mada mi to nije bila namera. Ali nije lose da polemisemo sve dok je to u cilju nase sigurnosti.Kada sam poceo da se bavim akvaristikom postojali su samo akvarijumi sa gvozdenim ramom i staklom koje se lepilo minijum gitom. Tada je postojala preporuka da se taj gvozdeni ram uzemlji radi nase sigurnosti.Pojavom danasnjih akvarijuma koji su izradjeni bez metalnih delova ovakva preporuka je postala suvisna, jer je staklo izolator samo po sebi. Nisam procitao nigde da treba uzemljiti vodu iz akvarijuma sto je moguce potapanjem nekih elektroda u vodu i njihovim spajanjem sa zemljom. Sve ovo sto sam napisao ne postoji kao preporuka proizvodjaca akvarijumske opreme pa znaci da nije potrebno! Ako bi se radilo ovakvo uzemljenje vode to bi moralo jako dobro da se proracuna i izvede da bi obezbedilo da struja koja bi eventualno protekla kroz nase telo bude daleko manja neko struja koju bi uzemljenje odvodilo. Proracun uzemljenja je jako ozbiljna stvar kod izrade projekata el. instalacije tako da ne bih mnogo teoretisao, jer to bi zanimalo uzak broj ljudi kojima je to struka. Uglavnom treba reci da ima veze sa otporom uzemljenja, povrsinom elektrode (znaci i nase ruke koja je uronjena u akvarijum), na kakvoj smo podlozi, sta imamo na nogama, da li se drzimo za metalnu policu ili zid itd...
Intezitet protoka struje kroz vodu zavisi i od njene tvrdoce, saliniteta i ostalih primesa koje uticu na provodljivost, ali da ne davim oko toga.