ovako: to je dosta diskutabilno pitanje i dat cu ti neke odgovore, ali pravila nema
Kod mene je ovakav Wachmen i vec godinu i nesto zivi u simbiozi (u istoj rupi) s dva Convicta-oni su kakti nesto izmedju blenija i gobija, neki ih svrstavaju u goby, neki u blenny skupinu, svejedno...on se s njima skompao, jer kopaju rupu u kojoj i on zivi, a on je vani na strazi, strazari cekajuci neku hranu pa ih zove ili pazi na opasnost (koje nema)
Inace goby su vecinom svezderi, vise mesojedima i ne znam bas koliko jedu alge, ali opet, uzimajuci u obzir da on djelomicno uzima hranu filtrirajuci pijesak kroz skrge, a na pijesku rastu sitne alge i u pijesku ima sitnih zivininica, zakljuciujemo da je svejed
Ovi Convicti isto jedu sve...od komadica morskih plodova, do tableta spiruline ili obicnih granulica i listica
Blenny...kako koji, njih ima jako puno vrsta i podvrsta (isto ako i gobija), imas blenija koji su samo algojedi, imas ih koji su pak svejedi
Bitna je stavka, koliko sam dosada uspjela skontati ponasanje riba, vecinom su sve teritorijalne i slicne nove pridoslice, najcesce nagare po akvariju, sada je samo pitanje, koliko je akvarij dovoljno velik, da se teritorij podijeli ili da ovaj, koji je vec starosjedioc nije zauzeo cijeli akvarij, pa da ovaj slican njemu, ima dovoljno mjesta za stvaranje svog zivotnog prostora
U svakom slucaju, najbolje je u roku nekoliko mjeseci kod takvih riba, nabaviti ono sto zelimo, jer poslije...pretpostavljam da bi to islo dosta tesko
-naravno, nema pravila da ti mogu 100% tvrditi da ce tako biti, ali u globalu, ako se uzme goby, pa jos jedan, pa blento, pa drugaciji blenni...sve je ovisno o velicini akvarija i mjesta koje taj akvarij dopusta takvim ribama
Isto vrijedi i za tangove i njima slicne ribe tipa angela i leptira, te klaune i demsele
-medjusobno, primjer :da bi goby napadao nekog demsela, ili bleni tanga, ili angel klauna...tesko (mozda ima takvih slucajeva, ali vjerojatno su vrlo rijetki i ekstremni)
Znaci slicne ribe, po konstituciji tijela, nacinu ponasanja i plivanja, dolaze u sukobe oko teritorija-sukobi ubrzo prestanu, ako akvarij pruza dovoljno mjesta za sve, a ako je pretjesan, mislim da bi doslo do smrti slabijeg i novijeg clana zajednice
-naravno sukobi istovrsnih i istospolnih riba mogu biti puno kompliciraniji i teze ih je rijesiti