Pozdrav za sve članove foruma, adminstratora, moderatore itd.
Evo da ja probam da objasnim Coinu dilemu najkraće što može:
Današnja sistematika biljaka i životinja se dobrim delom oslanja na sistematiku staru 2 veka (kod biljaka je osnove
postavio Karl Line, binarni sistem nomenklature, tj. da se svaka vrsta označava sa 2 latinska imena - prvo označava rod, a drugo vrstu). Kasnije su različiti autori, uključujući i Darvina upotpunjavali sistematiku, pa je danas najčešće korišćena sistematika po Tahtadžijanu (1966.). Po mojim saznanjima, kod nas komisija SANU odlučuje o tome koja klasifikacija će se koristiti, a u svetu postoje razne komisije i kodeksi koji to uredjuju, svako za svoju struku.
Biljke (i životinje) se svrstavaju u odredjene taksonomske jedinice (npr. vrste, i niže od vrste: podvrste, varijetete, podvarijetete, forme, i jedinice više od vrste - rod, pleme, potporodica, porodica, red itd.) po svojim anatomskim karakteristikama ali i po stepenu filogenetske (evolutivne) srodnosti.
Šta to znači?
To znači da se kod biljaka uzimaju u obzir gradja biljaka (građa stoma, plodova, lista, cveta itd.), karakteristike polena, broj i građa hromozoma, osobine i produkti metabolizma, enzimski sistemi itd. itd.).
Pošto tehnologija i nauka napreduju, stalno se otvaraju nove mogućnosti za bolje proučavanje biljaka (npr. analizu DNK, kao u krimi serijama, gde se se mogu dobiti informacije koje su do skora bile nezamislive - stepen srodnosti izmedju vrsta (što je značajno za grupisanje u više taksonomske jedinice), ali i stepen varijabilnosti u okviru iste vrste (značajno za grupisanje u niže jedinice, npr. podvrste ili varijetete).
Zbog toga što se stalno vrše ispitivanja, dolazi se često do zaključaka da pojedine vrste ne pripadaju istom rodu i obrnuto, ali se može saznati i koje su vrste nastale ukrštanjem kojih vrsta.
Tu se takođe dešava da različiti autori različito navode latinkse nazive, priklanjajući se sistemu za koji misle da je opravdaniji!
Ja sam npr. učio iz botanike da je višnja Cerasus vulgaris, naredna generacija da je Prunus cerasus, a opet se u stručnoj literaturi jedni autori slažu sa prvim nazivom, a drugi misle da je bolji drugi lazinski naziv za višnju... Naravno, kao što reče Boban, obavezno se navode i sinonimi.
Ove promene u taksonomiji su vrlo česte i kod svrstavanja u porodice i redove ( svrstavanje biljaka iz jednog reda u neki sasvim novi). Kad se daje ime novoj vrsti, ili rodu, uzima se obično reč iz latinskog jezika koja opisuje tu vrstu, a često se uzima i prezime biologa koji ju je otkrio u njegovu čast. (ovde kod botie je vrlo moguće da je rod preimenovan po ovom japancu Takiu, koji se verovatno zove Yasuhiko, a koji ju je izgleda najviše proučavao u poslednje vreme, pogotovo ako je utvrdjeno da potiče sa istoka - mada mozda to i nema nikakve veze!, ili Y. nigrolineata govori da riba ima neke crne linije po telu)
Ovde je bitna i uloga PODVRSTE, za koju je još Darvin smatrao da je ustvari vrsta u nastajanju - podvrsta je skup populacija (grupa) neke vrste koji naseljavaju deo areala (oblast rasprostranjenja) te vrste, ali se razlikuju od populacija iz drugih arela (npr.
malina ima dve podvrste, Evropsko-azijsku i Američku, pa će tokom evolucije doći do još većeg njihovog sistematskog udaljavanja, usled adaptacije na ekološke uslove, da će morati da se svrstaju u nove vrste. Naravno, ovaj proces se meri hiljadama godina).
Eto, nadam se da sam bio razumljiv - prostije nije moglo. Ja sam se oslanjao na svoje znanje o sistematici biljaka, mada sam prilično siguran da isto važi i za životinje. Ako sam u žurbi pogrešio, ili nisam dobro informisan, ispravite me obavezno!!!
Pozdrav