Neke stvari se po akvaristickim forumima stalno ponavljaju, pa tako i da je prisustvo hlora "stetno", te zbog toga tretiramo vodu sa cesme ovako ili onako. Kao i podosta stvari koje se kako bih rekao "ofrlje" konstatuju, bez egzaktnih podataka, tako i o ovom pitanju verovatno ima stosta da se prodiskutuje, a da na to dosad nismo naleteli. Posto se u procesu obrade vode u mom gradu ne koristi hloramin, meni bar nije posebno bitno da se prica i o tome, mada ne bi bilo ni to lose objasniti.
Da li su utvrdjene nekakve kriticne koncentracije hlora u vodi za bilo koji oblik zivota. Kome najvise steti hlor: ribama ili mozda bakterijama...
Moja praksa kod menjanja vode je da ne menjam nikad vise od 20% vode (obicno 15%), s tim da uz dobru volju to radim i 2puta nedeljno. Toplu vodu natocim u posude i kad se ohladi kroz sat vremena na 25-26 stepeni, spremna je za upotrebu. Ranije sam revnosniji kod pripreme, koristio unutrasnji motorni filter sa aktivnim ugljem i difuzorom za vazduh u posudi sa svezom vodom, ali kontam da nema potrebe, jer i pod ovakvim rezimom nista nikom ne fali, barem vidljivo. Moguce je mozda da se na taj nacin postepeno unistava riba, (kao sto duvan unistava coveka lagano), pa zato i pitam ima li na sve ovo nesto da se doda :?:
Posebno me naravno zanima, kako bakterije podnose koje koncentracije hlora? Jel se neko bavio uticajem hlora ili je pak negde naleteo na neki dobar link i sl.?
Da li su utvrdjene nekakve kriticne koncentracije hlora u vodi za bilo koji oblik zivota. Kome najvise steti hlor: ribama ili mozda bakterijama...
Moja praksa kod menjanja vode je da ne menjam nikad vise od 20% vode (obicno 15%), s tim da uz dobru volju to radim i 2puta nedeljno. Toplu vodu natocim u posude i kad se ohladi kroz sat vremena na 25-26 stepeni, spremna je za upotrebu. Ranije sam revnosniji kod pripreme, koristio unutrasnji motorni filter sa aktivnim ugljem i difuzorom za vazduh u posudi sa svezom vodom, ali kontam da nema potrebe, jer i pod ovakvim rezimom nista nikom ne fali, barem vidljivo. Moguce je mozda da se na taj nacin postepeno unistava riba, (kao sto duvan unistava coveka lagano), pa zato i pitam ima li na sve ovo nesto da se doda :?:
Posebno me naravno zanima, kako bakterije podnose koje koncentracije hlora? Jel se neko bavio uticajem hlora ili je pak negde naleteo na neki dobar link i sl.?