Kod nas ovde su mladunci od 10 - 20 Eur u zavisnosti od vrste, a Tropheusa imas gomilu. Da ih mrestis mozes sigurno, jer ciklidi sve odrade sami, tako da tu ne bi trebalo biti problema. Problem je prodati male, ako mozes da ih mrestis i prodas ja mislim da bi moglo i lepo da se zaradi. Ali kada pogledas treba ti minimum 200-250 Eur da ulozis samo u ribe. Rizik je veliki jer su Tropheus-i osetljivi na Bloat. Ne znam koliko si upoznat sa ovom bolescu, ali ona je katastrofalna za sve Tropheus-e. Kod Malawi ciklida od Bloat-a ugine samo jedna riba, dok kod Tropheusa ako jedan dobije Bloat postoji varijanta da ti ode celo jato. E sad zamisli 200-250Eur u vetar za par dana. Ne bih da te plasim sa predhodnom pricom, ali ako se vodi racuna o ishrani ovih riba, o kvalitetu vode, kao i niskom nivou stresa u akvarijumu velike su sanse da se uspe. Nisam neki veliki poznavalac ovih riba, sve ovo sto pisem sam procitao na net-u. Imas recimo sajt
www.tropheus.info gde se moze dosta o njima procitati. Linkovao bi te na neke druge domace forume, ali ne znam oce li se Boban ljutiti
U svakom slucaju ovde kod nas ne moze se zaraditi prodajom malih ciklida od mresta iz kucnog hobi akvarijuma. Sve ciklide koje sam izmrestio poklonicu prijateljima i drugim ljudima koji ih vole i kojima trebaju te vrste. Tu zarade nema. Postoji eto i sansa da ih menjam za hranu, sto mi i odgovara. Meni je mrest najveca nagrada, i jos ako se mladunac izmrescen kod mene nadje kod nekog u akvarijumu to je jos lepsa stvar.
Naravno ako moze da se zaradi sto da ne, makar da ih menjas za neku opremu ili da upgrade-ujes svoj aq u veci. Ili za neke druge vrste.
Jednog dana kad bude para bice i Tropheusa, za sada samo Malawi
Pozdrav!