Normalno taj eksperiment me je nagradio sa stotinama malih i izgubio sam zelju da dalje pratim njihov razvoj. Sad sam ih sveo na nekoliko malih koje nikako da dokrajcim.
poznat mi je problem u svom aspektima, tucem se njima odkako sam kupio zarazeno kamenje..dvije godine.
Mislim da kad se jednom ta prokletinja uvuce u akvarij koji je recimo veci od 150 litara pa nemozes radikalno ocistit sve, to je vjecita borba i fight.. Posebice stoga sto bilo cime da ih spricas (octem, limunom, kalkwasserom, JJ) nikad neces moc pospricat sve, male ce ostati, ostat ce i one sto su u sumpu, cijevima te one do kojih rukom nemozes da ne razrusis aquascape.. Ipak od svih mi je najjaca opcija JJ jer se nemoraju uspricavati vec samo nakapati..(uspricavanje je nemoguce s malima i ovima sto vire iz rupa i na najmanji dodir uvuku se..grrr!), JJ je opet sam privremena solucija... nove ce doc opet ces ih kapat i tako dvije godine u loop..
Prijateljica od koje sam kupio dost opreme ima ogroman akvarij (250x80x80) i nedavno ga je cijela ispraznila , stavila novo kamenje,, i evo ih opet... teorija je da su ostale u cijevima, sumpu...pa se potom opet rasirile..po 2000EU vrijednom kamenju i stocku fu***!)
Moje neko misljenje je da bi najefektivnija solucija bila prirodna predacija, organizmi koji bi drzali populaciju na oku.. Znaci pep shrimps, ili neki leptir genusa Chaetodon.. Sad sansa da sa Copperband leptirom kao razvikanim aiptasia predatorom krene po dobru je tako mala da zali boze kupovati i ubiti ribu, s druge strane njegovi rodjaci koji bi jeli aiptasije pojesce i ostatak koralja tako da ..hmm.. ostaje pepermint shrimp koje nemoze BOB imati zbog small time predatora hawkffisha kojeg mi je prokleto zao prodati..
Vidi jos jedno razmisljanje. Ja ih nisam nesto posebno proucavao pa i neznam nesto puno o njima sem ono sto sam video i nesto malo procitao. Ja nisam siguran koja je tu konkretna uloga anemone. Deluje mi vise da je anemona njihova zastita jer oni nisu agresivni. Sta on daje anemoni za uzvrat ako je to neka simbioza a jeste, on nije parazit. Sada, ja u tom akvarijumu nisam imao nista sto bi njih ugrozilo pa je mozda i to razlog zasto su se tako ponasali a mozda su samo bili izgubljeni tom promenom.
Da, ja isto nemam pojma, no vjerujem da je cist 100% medjusobna zastita.. Koja ko sa klaunima ne mora bit postavljena u akvariju gdje nema opasnosti od raznih predatora.. no vjerujem da taj rak kao i klaun nebi dugo opstao u oceanu bez anemone.. Vjerojatno se rak i posladi kakvim anemoninim izmetom ili ostatkom hrane no to je kao razlog totalno sekundarno... S druge strane predpostavljam da rak isto tako brani anemonu kao ona njega.. npr. od raznih anemonajedaca riba iz genusa Chaetodon.. sto su vrlo plahe ribe malih kljunastih usta i klaun ili rak ih olako otjeraju od svoje kuce..
Nedavno sam gledao zanimljiv dokumentarac na tvu i vidio detalj kako akroporin simbioski racic tjera Crown-of-Thorns zvjezdacu.. neverovatno kako ju je taj mali sicusni racic osakatio i oterao dalje..
isto samo razmisljanje..
Necu ga zasada jos uzimati, jer magnifica je jos relativno mala, ima vec dva ocelarisa u sebi koji bi vjerojatno poludili da vide ovog tako da nebih riskirao puno s njome.. narocito kad mi se posrecilo s njom .. u prosjeku jedna od pedeset se privikne na akvarijski zivot.. Debelo je hranim i ocekujem neki znacajan growth rate u sledecih 6 mjeseci.. porom cu vidit..