Po ovome sto smo diskutovali ispada da prvo treba da pocnem da eksperimentisem sa vodom i kad to probam, shvatim i naucim tek onda resim da li da se upustam u sve to ili ne.
E bas tako kako si i naveo. Nemas ti laboratorijske uslove pa da pratis nesto sto je vec uradjeno, napisano itd. Ti imas ili imaces neke svoje specificne uslove i ti treba da se uklopis u njih. Vec smo naveli vise puta da je mekana voda u pitanju pa ti je onda potrebno vrlo malo pufera da bi postigao neki pH ali ostaje otvoreno pitanje puferskog papaciteta a to zavisi od tvojih specificnih uslova, sta i kako ces da radis a to niko ne moze da predvidi.
Ako zelis da pravis te rastvore dobro otvori oci kada preracunavas. Vidis da su tu anhidridi izmesani sa hidratima
Koliko je fosfata dozvoljeno? E to bi i ja voleo da znam
E sada malo razmisli o svemu. Hoces Altume a oni znas odakle dolaze. Orinoco ima samo nekoliko mikrograma fosfata bilo kog oblika po litru a ti hoces da strpas nekih 0.1 - 0.15 g po litri. Gde je tu logika. Provodljivost vode je minimalna jer jedva da ima neke minerale, kalcijuma priblizno 2 ppm, kalijuma manje od 1 ppm itd. To je skoro RO voda a tebi bas to i treba, RO voda koja ide kroz 100 Kg treseta, mislim puno treseta. Treset konstantno ispusta slabe organske kiseline i to je dobra stvar dok tvoj pufer ide u oscilacijama, promenom vode. Eto zander ti je lepo rekao zasto je to batalio.
Eto da si odabrao neku drugu reku bilo bi mozda i ok da koristis pufere ali ovako je dosta diskutabilno.