Panjevi vinove loze kao najcesci u nasim akvarijumima su vrlo dekorativni i lepi ali zahtevaju odredjeni nacin pripreme pre ulaska u AQ.
Obzirom da i sama ovo prvi put radim ,informisala sam se od iskusnih akvarista i eto zelim da podelim svoje (upravo se dogadja) iskustvo sa ostalim clanovima,narocito akcenat stavljam na nove ,one koji zele da urade nesto novo za svoj AQ.
Prvi korak potraziti koren vinove loze u svom vinogradu ili od dobrih prijatelja ,komsija i sl.
Ja imam tu srecu da zivim u kraju Austrije koji je poznat po vinu i privatnim vinskim podrumima pa sam lako dosla do panja.
Bitna stavka je da po mogucstvu uzmete panj od osobe u koju imate iole poverenja,u smislu da vinograd nije prskan kojekakvim pesticidima stetnim za AQ svet.
Kako je to zaista retka pojava u danasnje vreme ,potrudimo se onda da uzmemo sto stariji komad ,sa presusenom korom i vec isrcpljenim pomenutim materijama.
Ja sam izabrala dva ogromna panja stara pa sigurno 5 godina (van zemlje).
Od alata sam pripremila kao prvo jedan ostar nozic,testeru ,metalnu zicu za cescenje serpi (naravno novu) i dosta soli.
Prvo sma strpljivo skidala sve tragove stare kore sa panja.
To je malo gnjavaza posao ali nadam se da ce se isplatiti.
Grane koje su bile ravno secene (verovatno pri vadnjenu korena) sam se trudila da odtrgnem nozem na vise strana ,dosta toga je vec i bilo trulo pa mi taj posao nije bio naporan.
Sve to iz prostog razloga sto ne zelim ravne neprirodne rezove na drvetu.
Potrudila sma se da svi krajevi izgledaju kao odlomljeni na kraju.
Iza toga sam panj stavila u rernu i susila ga na nekih 50-90 stepeni celzijusovih bar dva sata.Na taj nacin se trudim da eliminisem svaku mogucnost kasnijeg budjanja nekih nedovoljno osusenih delova panja.
Obzirom da ovo prvi put radim svakako nisma bila sigurna u to koliko je panj zaista suv.Rerna je svakako i jos jedan vid sterilizacije ,iz tog razloga sam na jendo sat vremena podigla temperaturu i prakticno malo "pekla" panj na nekih 90 stepeni .
Nakon toga je sledilo ribanje panja sa metalnom zicom pod toplom vodom.
Skidanje sto veceg sloja trulezi i prlajvstine.
U principu cilj je uklanjanje svih trulih delova tim radom,kao i finis ciscenja i najmanjih povrsina.
Nakon toga sledi kuvanje panja u vrlo slanoj vodi.
Nazalost se ne setih da slikam odmah sve ,ali kuvanje imam
Kuvanje panja je na dalje malo duzi proces
Cilj je ubijanje patogenih bakterija koje bi mogle biti stetne za AQ svet.
Panj se iskuvava u vise voda ,zatim ostavlja na po par dana da odstoji.I tako u krug
Voda se uredno menja ,boja vode je sve svetlija.
Nako 10-15 dana takvog spremanja panja ,bice gotov za ulazak u AQ bez bojazni da ce se njim uneti nepozeljne materije.
U slucaju da se i nakon toga ipak pojavi budj na panju ,nema mesta panici ,ako imate ancistrusa ,njemu ce to biti poslastica.
Do te pojave dolazi samo iz razloga nedovoljno sasusenog panja...no i to se vremenom sredi.
Evo i slike panja koji je trenutno na kuvanju .
Obzirom da je ovo poveliki koren ,moram ga vise puta obrtati u ovom dzambo loncu ,ne bi li se otkuvao svaki njegov kraj.
Nadam se da ce ovo biti nekome od pomoci .
Pozdrav:hej:
Obzirom da i sama ovo prvi put radim ,informisala sam se od iskusnih akvarista i eto zelim da podelim svoje (upravo se dogadja) iskustvo sa ostalim clanovima,narocito akcenat stavljam na nove ,one koji zele da urade nesto novo za svoj AQ.
Prvi korak potraziti koren vinove loze u svom vinogradu ili od dobrih prijatelja ,komsija i sl.
Ja imam tu srecu da zivim u kraju Austrije koji je poznat po vinu i privatnim vinskim podrumima pa sam lako dosla do panja.
Bitna stavka je da po mogucstvu uzmete panj od osobe u koju imate iole poverenja,u smislu da vinograd nije prskan kojekakvim pesticidima stetnim za AQ svet.
Kako je to zaista retka pojava u danasnje vreme ,potrudimo se onda da uzmemo sto stariji komad ,sa presusenom korom i vec isrcpljenim pomenutim materijama.
Ja sam izabrala dva ogromna panja stara pa sigurno 5 godina (van zemlje).
Od alata sam pripremila kao prvo jedan ostar nozic,testeru ,metalnu zicu za cescenje serpi (naravno novu) i dosta soli.
Prvo sma strpljivo skidala sve tragove stare kore sa panja.
To je malo gnjavaza posao ali nadam se da ce se isplatiti.
Grane koje su bile ravno secene (verovatno pri vadnjenu korena) sam se trudila da odtrgnem nozem na vise strana ,dosta toga je vec i bilo trulo pa mi taj posao nije bio naporan.
Sve to iz prostog razloga sto ne zelim ravne neprirodne rezove na drvetu.
Potrudila sma se da svi krajevi izgledaju kao odlomljeni na kraju.
Iza toga sam panj stavila u rernu i susila ga na nekih 50-90 stepeni celzijusovih bar dva sata.Na taj nacin se trudim da eliminisem svaku mogucnost kasnijeg budjanja nekih nedovoljno osusenih delova panja.
Obzirom da ovo prvi put radim svakako nisma bila sigurna u to koliko je panj zaista suv.Rerna je svakako i jos jedan vid sterilizacije ,iz tog razloga sam na jendo sat vremena podigla temperaturu i prakticno malo "pekla" panj na nekih 90 stepeni .
Nakon toga je sledilo ribanje panja sa metalnom zicom pod toplom vodom.
Skidanje sto veceg sloja trulezi i prlajvstine.
U principu cilj je uklanjanje svih trulih delova tim radom,kao i finis ciscenja i najmanjih povrsina.
Nakon toga sledi kuvanje panja u vrlo slanoj vodi.
Nazalost se ne setih da slikam odmah sve ,ali kuvanje imam
Kuvanje panja je na dalje malo duzi proces
Cilj je ubijanje patogenih bakterija koje bi mogle biti stetne za AQ svet.
Panj se iskuvava u vise voda ,zatim ostavlja na po par dana da odstoji.I tako u krug
Voda se uredno menja ,boja vode je sve svetlija.
Nako 10-15 dana takvog spremanja panja ,bice gotov za ulazak u AQ bez bojazni da ce se njim uneti nepozeljne materije.
U slucaju da se i nakon toga ipak pojavi budj na panju ,nema mesta panici ,ako imate ancistrusa ,njemu ce to biti poslastica.
Do te pojave dolazi samo iz razloga nedovoljno sasusenog panja...no i to se vremenom sredi.
Evo i slike panja koji je trenutno na kuvanju .
Obzirom da je ovo poveliki koren ,moram ga vise puta obrtati u ovom dzambo loncu ,ne bi li se otkuvao svaki njegov kraj.
Nadam se da ce ovo biti nekome od pomoci .
Pozdrav:hej: