pa prvi je problem Fauna njegova ne zastupljenost i rijetkost u prodaji....no dobro, pretpostavimo da ih ima za kupiti, bili bi i podosta skupi (barem na ovim podru?jima). Dobro, ima riba ima para, onda nam ne bi bio problem za takvog ljepotana složiti veliki akvarij, jer on naraste poprilično velik....38 cm, to je več riba koja se stavlja na roštilj
(šalim se naravno).
Veliki je problem (koliko čitam) s akvarijima koji su samo za ribe, jer zanju biti pretrpani, a tako naravno pretrpani nitratima....
piše za ribu da nije reef safe, tj može jesti koraljne polype...pa ako je riba toliko velika i ako bi ju recimo stavili u neki akvarij od 1000 l, ja bih to ovako učinila.
Prvo bih taj akvarij bio bez takve ribe dvije-tri godine, nakon toga kada bi se akvarij popunio, jer neki koralji stvarno rastu jako brzo, pokušala bih saznati koje on to polype brsti tj. na koju je skupinu koralja naučen. Znači, primjerice da kida Xeniu...a Xenia se kod mene razmnožava enormno brzo, takva bi mi riba dobro dočla kao "vrtlar" jer kome se da svako toliko čupati te koralje, ovako i vuk sit i ovca cijela, jer jedna takva riba ne može ugroziti cijelu populaciju jednog koralja.
Naravno, ovo je samo hipotetski...ali ljudi koji se bave morskom, počesto im vidim na slikama u ogromnim akvarijima takvu nekakvu vrstu riba koja nije preporučljiva za koraljne akvarije. Pretpostavljam da ih drže bsš iz ovakvih nekih potreba (osim što su obično takve ribe i prelijepe).
-naravno ovo su moje pretpostavke koje mogu biti krive, pa stoga voljela bih i ja još ponešto čuti
...okanite se vi mojih tvrdih koralja i eventualne juhice...počela sam ih sakupljati (sps i lps), posebno montipore koje se mogu pohvaliti da ih zasada imam u ovim bojama: dvije vrste zelene, crvenu, rozo-bijelu, ljubi?astu i smeču; u tanjurastom i prstastom obliku-aha!