Kao prvo nemoj da vices(iskljuci CAPS LOCK dok pises).
Pa ne mozes da otklonis to u jednom danu.Znaci sada sam siguran 90% da je cijano bakterija. Uzmes svaki drugi dan i usisavas podlogu-lepo je sifoniras i mehanicki sto vise otklonis ove napasti.Ja sam to radio pincetom,polako uhvatis negde gde se zakacila i povuces vrlo lagano tako da ne pocepas taj sloj i tako je vadis van akvarijuma(cijano bakteriju) Onda kada tako pokupis onaj malo deblji sloj cb uzmes i sifoniras podlogu, a ostatke koji cb koji lete po akvarijumu potrudis se da uhvatis i izbacis.Ono sto ne izbacis, sacekas par sati pa polako rucno(prstima skines sa biljaka dekoracije ili cega god)Fotoperiod smanjis za jedno 2-3 sata, pa ako i dalje nema poboljsanja smanjis za jos 1 ili 2 sata. Ovaj fotoperiod ne treba da bude vecno vec samo dok ne istrebis cb. E da , ako si skoro stavljao neke tablete u podlogu ili glinene kugle , to isto moze da dovede do pojave ove bakterije.Preterao si sa unosenjem mikro ili makro elemenata -ima ih vise nego sto biljke mogu da iskoriste pa to sve koristi cijano bakterije i vrlo lepo napreduje. Ako si menjao rasvetu-ta ocigledno nije dobra za akvarijum, pa se potrudi da nadjes bolju.
Eto, ovo sto sam napisao je iz licnog iskustva uz informacije za neta. To ti je jedini nacin da se resis cb.Ukoliko ti se stalno iznova pojavljuje onda je nesto u tvo akvarijumu mnogo van bioloske ravnoteze-moras sam pronaci uzrok.
Zopex ti je lepo rekao da ovo sve mozes da resis i antibiotikom,koji ce ubiti ovu bakteriju.Ja to nisam koristio pa ne znam.Ako ces to koristiti dobro procitaj sve u vezi toga i raspitaj se. To je verovatno brze resenje od ovoga sto sam ti ja opisao , ali ja sam izbegao to iz vise razloga-najvise jer non stop imam male ancistruse kojima bi to verovatno prilicno naskodilo.
Da se zauvek resis ove cijano bakterije mozes samo ukoliko napravis dobru biolosku ravnotezu u tvom akvarijumu.Problem mozes da resis trenutno nekim od ovih tretmana ali jedino ravnoteza u tvom akvarijumu ce dovesti do iskorenjavanja cijano bakterije.
Javi sta je bilo i daj neku sliku
Puno uspeha u resavanju problema!