ovo pitanje mi je paalo na pamet juce, za vreme rucka...
kasnije otisao na wikipediju i procitao o sastavu ove namirnice, a nesto nisam primetio da ga ima u receptima za hranu, pa se pitam da li ubaciti koje zrno i da li je neko probao?
Пиринач (рижа или ориз) је род једногодишњих биљака из фамилије Poaceae, који представља једну од најстаријих културних бПиринач (рижа или ориз) је род једногодишњих биљака из фамилије Poaceae, који представља једну од најстаријих културних биљака, пореклом из тропских и суптропских предела Африке и јужне и југоисточне Азије. Постоје две врсте, са мноштвом сорти, али све захтевају топлоту и земљиште потпуно засићено влагом. Служи као главна храна народима Азије, а троши се доста и у другим регионима света. Пиринач се употребљава и за производњу алкохолних пића, у козметици и народној медицини (пиринчана вода).
Са становишта исхране пиринач има веома велику прехрамбену вредност. Основни састав пиринча изгледа овако:
вода 13 %,
протеини 7 %,
масти 2,2%,
угљени хидрати 73 %,
минерали 1,2 %,
Поред тога пиринач у себи садржи витамин Е, Б-1, Б-2 и Б-6. Посебно је богат минералима међу којима су: натријум, калијум, калцијум, фосфор, магнезијум, гвожђе, цинк, јод ...
тога пиринач у себи садржи витамин Е, Б-1, Б-2 и Б-6. Посебно је богат минералима међу којима су: натријум, калијум, калцијум, фосфор, магнезијум, гвожђе, цинк, јод ...
kasnije otisao na wikipediju i procitao o sastavu ove namirnice, a nesto nisam primetio da ga ima u receptima za hranu, pa se pitam da li ubaciti koje zrno i da li je neko probao?
Пиринач (рижа или ориз) је род једногодишњих биљака из фамилије Poaceae, који представља једну од најстаријих културних бПиринач (рижа или ориз) је род једногодишњих биљака из фамилије Poaceae, који представља једну од најстаријих културних биљака, пореклом из тропских и суптропских предела Африке и јужне и југоисточне Азије. Постоје две врсте, са мноштвом сорти, али све захтевају топлоту и земљиште потпуно засићено влагом. Служи као главна храна народима Азије, а троши се доста и у другим регионима света. Пиринач се употребљава и за производњу алкохолних пића, у козметици и народној медицини (пиринчана вода).
Са становишта исхране пиринач има веома велику прехрамбену вредност. Основни састав пиринча изгледа овако:
вода 13 %,
протеини 7 %,
масти 2,2%,
угљени хидрати 73 %,
минерали 1,2 %,
Поред тога пиринач у себи садржи витамин Е, Б-1, Б-2 и Б-6. Посебно је богат минералима међу којима су: натријум, калијум, калцијум, фосфор, магнезијум, гвожђе, цинк, јод ...
тога пиринач у себи садржи витамин Е, Б-1, Б-2 и Б-6. Посебно је богат минералима међу којима су: натријум, калијум, калцијум, фосфор, магнезијум, гвожђе, цинк, јод ...