Mada o ovome je dosta pisano na raznim mestima ja cu navesti moja iskustva...
Pravilo kod tetri koje vazi i za neonke je da se drze u jatu, ne samo zato sto lepse izgledaju nego su to drustvene ribe koje nevole samocu i bez pripadnika svoje vrste dosta su plasljive, sakrivaju se, slabo jedu, a ta samoca cesto dovodi i do uginuca.
Primetio sam kad sam imao samo 7 kom u svom akvarijumu da su drzale zajedno uglavnom u srednjem delu aq i kad bi ih hranio cekale su hranu u tom delu da bi je uzele. Kada sam nabavio jos 10 komada odjednom su se okurazile, vise su jurcale po akvarijumu a kad sam ih hranio isle su cak i na povrsinu vode da docekaju hranu, to se do tada nije desilo nijednom kod mene bez obzira dali sam ih dosta ili retko hranio....
Vole zivu hranu tubifeks, grindale i slicne crve obozavaju, kod mene nisu izbirljive jedu i svakojaku suvu hranu mada se trudim da im nabavim sto kvalitetniju Tetrinu i Serinu hranu.
Hranim ih sera vipan, tetra rubin, tetra colour pro, tetra diskus granulatom...
Mogu se drzati u cesmovaci mada smolom im omeksavam vodu da bi imale prirodnije uslove za zivot. Bitno je cesto ne menjati karakteristike vode jer moze prouzrokovati kojekakve bolesti, cak i smrt.
Kod neonki zenke su vidno krupnije i imaju debeljuskast stomak. Muzjaci su nesto sitniji a ove karakteristike je moguce uociti samo kod odraslih primeraka.
Mrest nisam pokusao jer jos uvek nemam uslova za njega.
Pozdrav svima!:mrgreen: