Pre dve nedelje sam primetila da mižijak Bette kunja, ne jede, čuči na dnu akvarijuma, pomislila sam da je starost u pitanju pošto je kod mene nekih 8 meseci a nezanam koliko je bio star kad sam ga kupila ( bar 8 meseci), 2 puta je pravio gnezdo, jedanput se pario sa ženkom ali taj mrest nije uspeo jer je gnezdo propalo kada su se mrestili..Elem, kunjao je tako 2-3 dana i onda sam primetila na stomaku veliku ranu sa pamučastim oko rane, izgledalo je kao rupa u stomaku. Pretpostavila sam da su ga dok je kunjao ostali malko grickali jer nema nikakvih promena na ostalim ribicama niti u izgledu niti u ponašanju. Odvojila sam ga u poseban akvarijum, uključila filter ( bez aktivnog uglja ) i počela terapiju sa metilen plavim, sera costapurom i saporexom....izgledalo je kao da mu komadići otpadaju sa stomaka...čak sam sumnjala da su neki crvi upitanju jer mi je tako izgledalo kao da vire iz njega...nije hteo da jede...kunjao je i povremeno plivao...terapija je trajala 5 dana...svaki dan po 5-8 kapi pomentih lekova u 13l vode bez menjanja vode, stim što sam povremeno usisavala dno od prljavštine....Borac se oporavio nakon 5 dana...vidi se još mala flekica ali je jedno 5 puta manja od one početne...normalno pliva, jede..kad priđem akvarijumu uzmuva se i kao da traži hranu...na ostalim ribicama i dalje nema promena tako da mislim da je izdvojen slučaj.
Eto moje malo iskustvo sa lečenjem , nadam se da će nekom pomoći
Eto moje malo iskustvo sa lečenjem , nadam se da će nekom pomoći