Evo da malo popricamo i o tome.
Betta je genus ili kako ja kazem grupa koja pripada familiji Anabantidae. Ta grupa ima vise vrsta i mi sada nismo sigurni za koju vrstu bette se ti interesujes. One se razlikuju od vrste do vrste u nekim detaljima.
Pretpostavljam da se ti zanimas za Splendens jer je ona i nekako najpopularnija mada je bolje da ti to potvrdis.
Pogledaj na
http://www.beke.co.nz/trazi.php upisi betta i cekiraj opciju Grupa i videces nekoliko Betta.
Bette nije tesko mrestiti i kao sto kazes one se mreste ko lude. Ikru polazu na mesecnoj bazi ako mladi ostaju.
Mladi se nakon mresta izlegnu vrlo brzo i to za nekih 30 do 40 casova sto zavisi malo i od temperature. U tim mehuricima ili bolje da kazem gnjezdu ostaju sve dok imaju jajcanu kesicu. Kada je potrose idu u potragu za hranom. Tada mogu da jedu artemiju i sve sto je sitnije. Pravi se i posebna emulzija od zumanceta koja isto tako se koristi za hranjenje. Infuzorija je dobrodosla i toga sigurno ima u akvarijumu.
Oplodjena ikra je transparentna i tesko da moze da se jasno vidi. Ako je oplodjena onda je i ziva. Sve ostalo pobeli i truli. Ti se o tome nebrini jer o tome brine muzjak i to vrlo dobro. Tvoje je da mu verujes da zna sta radi. Mladi su sitni jer je i ikra vrlo sitna. U gnjezdu ima u proseku oko 400 do 500 jajasca za potpuno odrasle ribe.
Kada vec pricamo o Betti da spomenem i jedan djentlmenski odnos u borbi dva muzjaka.
Svi mi znamo da je ta borba vrlo surova i da moze da bude pogubna za jednog ili oba muzjaka koji ucestvuju u borbi. Isto tako znamo da Bette pripadaju Familiji Anabantidae i da one moraju da disu vazduh jer nemaju razvijene skrge kao ostale da tako kazem "normalne" ribe.
Tu sada dolazi do izrazaja taj djentlmenski odnos. U sred teske borbe kada jedan od muzjaka ima potrebu da izroni i da udahne vazduh sto znaci da se stavlja u takav polozaj da ga drugi muzjak moze lako povrediti, taj njegov oponent nikada nece da iskoristi taj trenutak nego ce da strpljivo saceka da mu se protivnik vrati i da nastave borbu. Sta drugo da kazem nego da je to pravi viteski odnos. Sve pohvale za Bettu.