Mislim da bi to, sto razmisljas o vecem akvarijumu, bilo pravo resenje za tebe . Mnogi pocetnici pocinju sa manjim akvarijumima misleci da ce biti i manje obaveza, sto je pogresno razmisljanje . Ja to volim ovako da kazem:" Mali akvarijum velika briga, a veliki akvarijum manja briga".
Kazes da imas grejac bez termometra. :? To je sada veoma problematicno jer ne znamo koliko ima W (vati) sto moze da bude problem kada nabavis veci akvarijum sa vecom litrazom jer grejaci bez termostata uglavnom se kupuju za odredjenu litrazu akvarijuma. Moj savet bi bio, da prvo zamenis taj grejac za grejac sa termostatom jer u tom slucaju mozes da uzmes i jaci grejac a da ti ti ne smeta kod litraze akvarijuma. Znaci zamoli tog prodavca gde je kupljena oprema, da ti zameni taj grejac sa termostatom ,naravno uz doplatu.
Sto se tice litraze akvarijuma ako vec hoces da kupis veci akvarijum kupi da bude sa zapreminom izmedju 70-100 l. To je za pocetnike najidealnije jer u takvim akvarijumima vrlo lako uspostavljamo biolosku ravnotezu a ne treba ni puno ulaganja($) oko riba i bilja za takav akvarijum.
Filter za tu litrazu koju ti preporucujem , moze da se uradi od stakla tz.DIY spoljni stakleni filter.( nisi mi rekla kakva si to filter dobila uz taj mali akvarijum?) a mozes i gotove filtere od raznih proizvodjaca (Atman,EHEIM,SERA,TETRA,..) Ali najidelanije je ono prvo sto sam ti preporucio DIY sp.filter (zbog cene -najpovoljnije)
Grejac od 100 W sa termostatom sasvim je dovoljan za takav akvarijum .
Osvetljenje mozees da resis na vise nacina :
- ugradnja kutije na akvarijum gde ce biti to osvetljenje (radi se od drveta, iverice, stakla,...uglavnom to se radi po narudzbini) ;
- postavljanje gotovih tz."Huba" sa sijalicama
- postavljanje raznih lampi (stone ,zidne, sa plafona okaceni sa ukrasnim lancem..sl)
- ostali slobodni nacini (tvoje licna idejna resenja)
Sve ostale tehniceke stvari koje treba instalirati u takav akvarijum, to mozes saznati i pitati ovde na forumima, savako ce ti dati savet sta treba da radis. Na tebi je samo da se odlucis sta ces da radis ,da li da nabavljas veci akvarijum ili da postavis taj mali, na tebi je odluka. :wink: