Goxxx da je prvi i nije, prvi je bio mrest Tanichthys albonubesa, a ovo mi je drugi mrest. Kao i prvi mrest ni ovaj nije ba proao slavno. Zato to kaem? E pa sad cu da vam objasnim.
I pored velikih obaveza koje imam reio sam da mrestim ribe, jer ko nije mrestio ribu ko da ih nije imao. Pa i pored velike zauzetosti ja sam reio da pripremim akvarijum od 35 lit. koji mi je stojao prazan. Napunio sam ga ne ba do vrha i u njega stavio grejac, unutranji box filter i neke biljke koje sam stavio kao pelcere i malo javanske mahovine, ne bi li u nekom trenutku poklonio.
Ubacio sam i mresni par praecoxa i pokuavao da sa cecom promenom vode i obiljem raznovrsne hrane, primoram ribe na mrest, jer sam primetio poprilicno interesovanje mujaka. Vreme je prolazilo a da se nita nije deavalo i kad sam izgubio svaku nadu reio sam da rasformiram taj akvarijum, jer stoji na cerkinom pisacem stolu i smeta joj. Mahovinu i biljke sam za pocetak stavio u lavor, dok ne spremim zajednicki akvarijum i taj pocetak je trajao do sutra dan. Maticni par sam vratio u zajednicki akvarijum a u jedan mali od 8 lit. ubacio Corydorase ne bi li njih pokuao da mrestim. Tek sutra dan sam pored Coryja ubacio mahovinu dok ne nadjem pogodan kamen za koji bi je vezao.
E onda odgovorni akvarista ode od kuce na 2 dana (dolazio sam kuci tek kasno uvece samo da prespavam). Treci dan sam pimetio Coryje da skoro iskacu iz vode i kad sam priao imao sam ta i da vidim. Po povrini su plivale male licinke. Naravno Coryje sam odma izbacio iz tog i vratio u zajednicki. U prvi mah sam pomislio da su to oni, ali sam onda saznao od Oktopusa da oni plivaju po dnu.
Jedino to je ostalo da su praecoxi bacili ikru u mahovinu, a da sam je ja sa njom preneo u mali akvarijum.
Tako slicno je proao i moj prvi mrest, kada sam prelazio sa 65 lit na sadanjih 212, i sa mahovinom preneo male kardinale. Zato uvek govorim da je mahovina ne zamenljiva biljka u jednom akvarijumu.
Nadam se da cu u nekom trenutku naci neki pogodan kutak u stanu da ponovo pokrenem moj prvi akvarijum od 35 lit. i da cu tada stvarno imati vremena da se posvetim mrestu mojih ljubimaca, kao i da taj mrest uspe, aposle jo mnogo njih.