Pozdrav tebi i dobro dosao:hej:
Da li je to tvoj prvi akvarijum?
Lepa litraza i fine dimenzije koje pruzaju mnogo razlicitih mogucnosti. I ja pripremam jedan takav akvarijum pa ti mogu reci sta planiram.
Sva oprema koja je potrebana mnogo zavisi i od materijalnih mogucnosti. Neko moze sebi da priusti da ima firmiranu i kvalitetnu opremu ali ...moze se snaci i na druge nacine i doci do kvalitetne postavke bez trosenja mnogo para.
Posto nemam mogucnosti da nabavim neki kanister filter kao jednu od najboljih opcija filtriranja akvarijumske vode dacu da se napravi spoljni stakleni cetvorokomorni filter. Sa njimn imam veoma dobro iskustvo i veoma sam zadovoljna ucinkom koji ima.
Potapajuci filteri, kao i hang-on (hilteri koji se kace na akvarijum ) imaju tu losu osobinu da je u njima veoma malo filter mase (kao staniste korisnih bakterija ) tako da osim sto ne odrade posao koji im je namenjen veoma brzo se prljaju i moraju da se ciste najmanje jednom nedeljno.
Sto se pozadine tice...koristim jednobojnu tamno plavu pozadinu od neke vrste stamparaskog papira (cini mi se da sluzi za povez knjiga). Veoma lepo deluje, daje kontrast i istice zelenilo bilja, a nije ni komplikovana za odrzavanje i postavljanje.
Naravno, u zavisnosti od kreativnosti pozadine se mogu izraditi i od drugih materijala, a na kraju kupiti i vec napravljene.
Obicno uzimam grejac koji je jaci da bi se izbeglo stalno ukljucivanje -iskljucivanje. Pokusaj produzetka njegovog radnog veka....:mrgreen: Planiram jedan od 200w, verovatno nesto obicno sto se moze naci u radnjama kod nes.
Naravno, rasprskivac vazduha, veoma je efektan kad je lepo postavljen sa dobrom osobinom poravke kvaliteta vode i obogacenja kiseonikom.
Osvetljenje je jedna posebna prica, a ona mogogo zavisi od toga sta ti ustvari zelis imati u svom akvarijumu. U globalu, biljke traza dobro i kvalitetno svetlo, i tu nikako ne treba stedeti. Kvalitetne cevi i odgovarajuca kolicina (w/l) stvaraju predivno biljno carstvo. Cak i od postavke samih biljaka (vrste i mesto u akvarijumu) zavisi jacina i kolicina svetla.
Ovo ti je nesto u globalu, ono od cega bi trebalo poceti. Za detalje mozes potraziti odgovore na forumu. I normalno, pitaj sta te interesuje.