Mrzim back i forward!!! Mrzim što mi se nika ne vrati tekst koji sam napisao pre nego što sam nesmotreno pritisnuo neki od pomenutih dugmića.:mrgreen:
Miti hvala na prvom linku. Onaj na APC je, što se mene tiče, pričaonica ljudi koji ne umeju da cikliraju, ali umeju da se raspišu.
Ne mogu ponovo da pišem sve od početka evo samo linkovi, pa ko ima snage, pameti i živaca, što bi rek'o RASCM, nek izvoli zaključivati.
Ukratko koncentracije salicila ili aspirina koje deluju na određene bakterije su daleko iznad hronično toksičnih doza (na "tvom" linku Miti kad procenti pređu u nešto konkretno doza je bila od 0.3-2g po litru). Doze sa Wikipedia sračunate su za ljude koji imaju vrlo efikasnu jetricu. Poluživot aspirina u organizmu čoveka je oko 3 sata. Obično akvarijum nema ni jetru, a kod većine ni bubrege, jer ljudi ne vole da menjaju vodu, ali vole da izmišljauu šta u nju valja staviti da bi bila bolja.
Sinergija je verovatno prava reč i dejstvo salicila je pojačano drugim supstancama iz biljaka koje pokazuju alelopatska dejstva. U tom smislu
evo prvog link koji je veza sa slamom :lol: i na kojem su date najmanje doze salicila, ali uz frtaljni efekat posle 8 dana. Možda uz salicil ili bez njega produkti nastali metabolizmom algi pojačavaju alelopatske efekte onih korenova u akvarijumima sa APC. Isto tako nije nemoguće da salicil pokreće neke procese u algama koji kod biljaka znače porast odbrambenog stanja pred naletom patogena, a kog algi usporavaju rast. No mislim da je izvesno da aspirin sam po sebi neće imati efekta niti primenljivost u uobičajenim akvarijumima, dakle u onim koji su naseljeni ribama.
Evo jedan sa bakterijama.
Aspirin na Wikiju.
Salicil na Wikiju.
Bobane drago mi je da si dodao prečice za html kodove.:bozic: