Fauna, u svom akvarijicu kisik obezbjedujem s jednom pumpicom za vodu koja mi je prije stajala u W-D filteru (mokro-suhi filter), i sada odkako ga vie ne koristim, pumpicu sam izvadila i onaj dio koji mi je u W-D sluio za kapanje (iako to ba i nije kapanje vode, nego lijepi mali malz) sam stavila iznad povrine nekoliko mm, tako da voda pada na povrinu i tako mreka povrinu i radi jo jednu stvar koju do sada nisam imala u akvariju, a to je da stvara sitne mjehurice ( stvarno sitne i nema ih puno) koji noeni strujom druge pumpice koja izbacuje vodu iz filtera, plivaju po akvariju, te se lagano diu i nestaju. Moram priznati da odkako imam taj nacin nemam vie nita niti u tragovima na povrini zmazanoce ili masnila koje sam do sada imala (nita strano, jer da je bilo loe, vjerojatno bih ila na skimmer). Negdje sam procitala da tako sitni mjehurici mogu nakoditi ribama ako ih pojedu, dobiju emboliju, ali opet, uvijek se sjetim da kada val zapljusne obalu, more je prepuno takvih mjehurica, pa se nadam da je ovo moje ispravno, ali ako vidim u dogledno vrijeme neto loe, lako ja to maknem i sloim malo drugacije. Za sada je povrina savrena, ribe ko i uvijek, a koralji jako lijepo napreduju. Mogla bih se usuditi pa reci, prva liga, ali necu puno navlaciti vraga za rep, da se ne bi urekla! Drugi dio te pumpice koji se moe usmjeriti, sam usmjerila lagano prema povrini, tek toliko da je lagano mreka iako vecina protoka stvara samo protok tj. struju u akvariju. Znaci odgovor na pitanje kako obezbjeduemo morsku struju je putem vie pumpica (kod mene su zasad dvije, a nadam se u skoroj buducnosti barem jo jedna), a to se tice ba valova, mislim, ali nisam sigurna da postoji za to isto neka kao pumpa, ali stvarno ne znam, pa bi ilo bolje da to Boban odgovori, jer oni su tamo puno napredniji nego mi ovdje! Druga stvar, nisam sigurna da li sam dobro shvatila da li si pitao o koncentraciji soli u akvariju i to s tim. Ako i nisi evo odgovor: naravno pocinjem uvijek iz svog iskustva! Kod mene u akvariju zbog poklopca i na akvariju i na filteru nema skoro nita isparavanja, moda do 2 litre na 2 tjedna, to je stvarno zanemarivo, pa se s time niti ne zamaram, iako znam da neki ljudi imaju dosta problema s time i rijeavaju to na svakakve nacine. Jedan koji sam cula je taj da osoba u svoj akvari svakih par dana ulijeva samo slatku vodu, tako da bi vratila koncentraciju u normalu! Hmmm, ne radim tako, pa niti ne mogu komentirati bi li ja isto tako radila ili ne bi u toj situaciji. Iskreno, mislim da je to malo agresivan nacin, ali vrlo moguce da grijeim.
Nego, Bobane, ovo to si napisao, opet, nisam znaa i veseli me to svaki dan naucim od vas dvojice poneto novog!