Evo slike nekih bica i izvoru pitke vode blizu moje vikendice .Odrasli su dugi nekih 4 cm , a mlade nikad nisam ni vidjela .Zive u toj pitkoj vodi ,hladnoj ko led .Cijeli zivot ih gledam pa me interesuje sta je ovo ,da mi neko napokon kaze...
Ne znam sta bi mogao konkretno reci, ne mogu nista 100% da tvrdim , mogu samo da nagadjam jer ovakve fotke ( iz pticije perspektive ) ne mogu puno pomoci oko identifikacije. Verovatno se radi o rodu Triturus ili poznati kod nas kao mrmoljci .
Hajde ako mozes da tog vodozemca uhvatis nekako i uradis jednu pravu macro fotku. Slobodno se posluzi nekom mrezicom za ribe ,nekako se snadji i ako uspes da ga nahvatas slobodno ga postavi na saku ,ne boj se nece ti nista nauditi , bezopasni su .
Ne znam sta bi mogao konkretno reci, ne mogu nista 100% da tvrdim , mogu samo da nagadjam jer ovakve fotke ( iz pticije perspektive ) ne mogu puno pomoci oko identifikacije. Verovatno se radi o rodu Triturus ili poznati kod nas kao mrmoljci .
Hajde ako mozes da tog vodozemca uhvatis nekako i uradis jednu pravu macro fotku. Slobodno se posluzi nekom mrezicom za ribe ,nekako se snadji i ako uspes da ga nahvatas slobodno ga postavi na saku ,ne boj se nece ti nista nauditi , bezopasni su .
Haha ,ja sam njih pola zivota po rukama navlacila ! Brzi su strasno pa ako budem imala zivaca hvatati ,slikati cu . Uglavnom ono sto nisam napisala jeste da nemaju obojen trbuh nego je vise neke sivkaste boje ,ako sta pomaze ...Nikad ih nisam nigdje drugo videla osim u tom izvoru ...I da, ne izlaze van iz vode ,znaci vodo jesu ,zemci nisu :mrgreen:...
Hvala ti na odgovoru ,valjda nekad skontamo sta su ...