Malo bih, ao nije problem, se nadovezao na ovu temu.
Naime, kako sada imam morski akvarijum ukupne litraze 100 litara (24 galona - dimenzije akvarijuma 51,3cm x 45,8cm x 56,4cm - precizne dimenzije po specifikaciji proizvodjaca) i kako nisam u potpunosti zadovoljan rasvetom koja je na njemu, razmisljam da istu promenim.
Sada na tom akvarijumu, tj. u tom akvarijumu iliti u samoj haubi istog, imam dve PL sijalice jednu plavu i jednu belu, i nisam zadovoljan svetlom koju proizvode.
Ideja mi je da stavim 3W LED diode koje sam pazario.
Imam ukupno:
10x 3W LED od 15.000K
4x 3W LED od 10.000 K
10x 3W LED od 450 nM
4x 3W LED od 455 nM
2X 3W LED od 420 nM
+ odgovarajuci broj sociva od 60 stepeni.
Pored ovog, imam i
2 x driver za 7 do 14 kom 3W LED dioda
10 x driver za 1 kom 3W LED
Ideja je sledeca:
Naravno, "velike" drajvere koristim za plave i bele diode, odvajam kako bih posebno palio bele i plave kada to zelim, dok male za pojedinacne diode koristim za ljubicaste LED-ove.
Sistem 2 x plava + 1 x bela kao jedna celina je sistem koji sam video u DeJong Marine life u NL. Oni takve "kompletice koriste gde imaju mogucnost regulacije svetla u smislu da gore sve zajedno ili da gore samo plave ili samo bele diode.
Ljubicaste bih razdvojio zbog informacije koju sam dobio a to je da ne bi bilo pametno da ljubicaste rade non stop tj da se one pale samo povremeno jer umeju da "ne prijaju" koralima.
Molim za vase misljenje o ovome, da li je to ok, ili je to malo svetla za akvarijum dimenzija 51,3cm x 45,8cm x 56,4cm gde je 56,4cm vodeni stub i na dnu istog imam korale kojima naravno treba svetla...
Dakle, 60W LED svetla...