Preturano je dosta toga po akvarijumu
Ove zelene Rhodactis pecurke su se bile namnozile i pocele da osvajaju akvarijum. Od 4 komada na pocetku za godinu dana sam imao oko 30-35 . To sam menjao i sebi ostavio samo 4. Sad ih ima 6 komada. Kao i one ljubicaste pecurke od kojih su od nekoliko komada nastalo je preko 30. Ostavio sam sebi 2, sad ih ima opet preko 10 kom.
Imao sam jedan veci sarcophyton koji nikako nije rastao i non stop je kunjao, dok nisam video da se u stvari prepolovio na pola i da je povezan samo jednom tankom niti. Kad sam isekao tu pupcanu vrpcu oba sarcophyton-a su pocela da rastu i sad su velicine pljeskavice ( na nekom kiosku ) . To su oni u sredini.
Svi Zooantus-i su postali braon ( i ako su se sirili i razmnozavali ) i sve ostalo je uglavnom stagniralo. Ni dodavanje 2 t5 od 24w na ono svetlo nije nista pomoglo. Jednostavno svetlo je bilo preslabo . I to je bio glavni razlog za uzimanje fabrickih led konzola. ( ne racunajuci jos neke stvari .... )
Za oko je bilo lepo, kontroler i svitanje..... dan.... sumrak.... noc ali.... Osim pod ,, mesecinom ,, nije bilo boja u akvarijumu, samo braon. E sad, ubacen je i skimer Reef Octopus Classic 110 INT pre godinu dana i vise, ( low budget pocetak ), ubacena je jedna Jebao OW-10 pre 6 meseci, ( sad imam nju i sicce od 1000 lit/h plus povratna pumpa iz sumpa ) menjana je voda prvo na 2 nedelje pa onda na nedelju dana zadnjih godinu dana i .... opet nista. ( sto se tice rasta ostalih korala i boja ) Tako da je to uticalo na odluku , umesto veceg akvarijuma da se uzme bolje svetlo.
Ovo sad je klasicna on - off led kozola. Po intezitetu ( nemam par uredjaj) na oko, jaca je barem za 20 % na 40cm udaljenosti od nivoa vode. Ono ranije svetlo je stajalo na samom staklu. Posle par dana, prvo sto sam primetio je to da se sinularia povecala barem jos 10% i dobila je svuda po telu nove ,,bodljice ,, , dok je ranije imala mestimicno po telu ,, bodljice ,,. Takodje i gorgonia je pocela intezivno da pusta ,, bodljice,, po svim granama. Ocigledno da im promena prija. Nisu ovo nikakvi zahtevni korali, zato me je i nerviralo stagniranje i propadanje nekih korala. Recimo green star polyps nije hteo ni da cuje, samo bi se povukao i skvrcio posle nekog vremena. Xenia coral, od nekoliko lepih grozdova ostala su samo 2 manja. Dobro nju je i blue tuxedo jez maltretirao i skidao sa kamena ali opet. Inace jez vec skoro godinu dana lepo zivi
I dalje imam i dobijam nove teget plave, bele i zute sundjere po kamenju, imam dosta malih crvenih Feather Duster-a. U akvaristici sam preko 30 godina, u morskoj zadnje dve i shvatam da u morskoj sve ide barem 5 puta sporije nego u slatkovodnoj ali...... Svi parametri su bili u redu , znaci ostalo je jos svetlo. Nadam se najboljem i praticu stanje.