Taksonomija i istorija vrste:
Naučno ime : Iridopelma hirsutum
Opisao: Pocock, 1901
Istraživač : Reginald Innes Pocock
Familija: Theraphosidae
Podfamilija: Aviculariinae
Genus: Iridopelma
Nastanak imena:
Iridopelma (ir-i-duh-PEL-muh)
hirsuta (hurh-SOO-tuh)
Nadimak : Amazon ribbed
Iridopelma hirsutum Pocock, 1901
Avicularia hirsuta Simon, 1903
Typhochlaena pococki Mello-Leitão, 1923
Avicularia palmicola Mello-Leitão, 1945
Avicularia hirsuta Bücherl, 1957
Avicularia palmicola Bücherl, Timotheo & Lucas, 1971
Avicularia hirsuta Schmidt, 1986
Iridopelma hirsutum Smith, 1993
Avicularia hirsuta Schmidt, 1993
Iridopelma hirsutum Peters, 2000
Iridopelma hirsutum Peters, 2003
Avicularia hirsuta Schmidt, 2003
Avicularia palmicola Schmidt, 2003
Iridopelma hirsutum Bertani, 2012
Ovo je "nejasna" šarena arborealna tarantula, koja kao i ostale ima sportske nijanse zelene, plave i crvene boje na sebi.Ja sam pročitao da vrlo često tokom hranjenja staju u takozvani "defanzivni stav", što ja iskreno do sada nisam primetio.Kod mene je dosta aktivna i nisam imao problema tokom hranjenja, uskoro treba da je prebacim u veći terarijum, pa ćemo saznati.Pročitah i da nije lako dostupna i ko ima priliku da je ima u kolekciji taj je pravi srećnik, tako da se i osećam sada tako.
Brzina rasta je normalna, raste 4-5 inča.Prirodno stanište joj je istočni Brazil.Defanzivnog je i agresivnog temperamenta.Što se uslova u zatočeništvu tiče našao sam samo da joj treba više vlažiti i imati dobru ventilaciju.Iskreno za vlaženje sam nekako i osetio da joj je to porebno čim sam video po ponašanju da je arborealna i lepih boja.Inače kada nabavljam tarantule, volim da neke vrste prvo nabavim, pa tek onda saznam više o njima.Pravi sam fanatik, tako da planiram svaku moguću da imam u svojoj kolekciji, pa mi te avanture bez informacija pre nego što ih uzmem dođu nekako zanimljivo, barem je meni to neka avanturica.
Ništa više nažalost, ali nadam se samo za sada, nisam uspeo da nađem o ovoj vrsti.Ova moja za sada ima 5cm sa rasponom nogu i jede kao njen gazda posle treninga.Evo ispod jedne i jedine za sada moje fotografije, tj njene, ja sam fotkao...razumete...zbunio sam samog sebe.
Naučno ime : Iridopelma hirsutum
Opisao: Pocock, 1901
Istraživač : Reginald Innes Pocock
Familija: Theraphosidae
Podfamilija: Aviculariinae
Genus: Iridopelma
Nastanak imena:
Iridopelma (ir-i-duh-PEL-muh)
hirsuta (hurh-SOO-tuh)
Nadimak : Amazon ribbed
Iridopelma hirsutum Pocock, 1901
Avicularia hirsuta Simon, 1903
Typhochlaena pococki Mello-Leitão, 1923
Avicularia palmicola Mello-Leitão, 1945
Avicularia hirsuta Bücherl, 1957
Avicularia palmicola Bücherl, Timotheo & Lucas, 1971
Avicularia hirsuta Schmidt, 1986
Iridopelma hirsutum Smith, 1993
Avicularia hirsuta Schmidt, 1993
Iridopelma hirsutum Peters, 2000
Iridopelma hirsutum Peters, 2003
Avicularia hirsuta Schmidt, 2003
Avicularia palmicola Schmidt, 2003
Iridopelma hirsutum Bertani, 2012
Ovo je "nejasna" šarena arborealna tarantula, koja kao i ostale ima sportske nijanse zelene, plave i crvene boje na sebi.Ja sam pročitao da vrlo često tokom hranjenja staju u takozvani "defanzivni stav", što ja iskreno do sada nisam primetio.Kod mene je dosta aktivna i nisam imao problema tokom hranjenja, uskoro treba da je prebacim u veći terarijum, pa ćemo saznati.Pročitah i da nije lako dostupna i ko ima priliku da je ima u kolekciji taj je pravi srećnik, tako da se i osećam sada tako.
Brzina rasta je normalna, raste 4-5 inča.Prirodno stanište joj je istočni Brazil.Defanzivnog je i agresivnog temperamenta.Što se uslova u zatočeništvu tiče našao sam samo da joj treba više vlažiti i imati dobru ventilaciju.Iskreno za vlaženje sam nekako i osetio da joj je to porebno čim sam video po ponašanju da je arborealna i lepih boja.Inače kada nabavljam tarantule, volim da neke vrste prvo nabavim, pa tek onda saznam više o njima.Pravi sam fanatik, tako da planiram svaku moguću da imam u svojoj kolekciji, pa mi te avanture bez informacija pre nego što ih uzmem dođu nekako zanimljivo, barem je meni to neka avanturica.
Ništa više nažalost, ali nadam se samo za sada, nisam uspeo da nađem o ovoj vrsti.Ova moja za sada ima 5cm sa rasponom nogu i jede kao njen gazda posle treninga.Evo ispod jedne i jedine za sada moje fotografije, tj njene, ja sam fotkao...razumete...zbunio sam samog sebe.