Da doradim ono sto sam zapocela prilicno na brzaka.
Sto se tice skalara...u pravu ste da su veliki, da stalno remete neki mir i harmoniju akvarijuma. Za njih sam sentimentalno vezana jer su kod mene stigli maleni kao novcici, porasli i dostigli polnu zrelost i doneli oko 400 potomaka. U pitanju su bila dva mresna para ali je zenka iz jednog od njih nedavno nastradala verovatno u medjusobnom obracunu. Sada je na njenom mestu mlada (nadam se da nije pogresio onaj ko nije trebalo da pogresi u proceni ) zenkica "trikolor" tako da se nadam da ce da se ipak formiraju dva para-prugasti i trikolor. Odvajani su u poseban mresni akvarijum ali tamo nisu hteli da se mreste jer su bili strasno uplaseni, toliko da su i boju izgubili, pa su vraceni sa ostalim ribicama u ukrasni akvarijum. Redovno se mreste, na desetak dana, naizmenicno.
Ako ovaj akvarijum jednog dana preraste u tipicno biljni, skalarima nece biti mesta. Zasada nije tog tipa pa ce oni biti tu gde jesu i krasiti ga svojom velicinom i lepotom.
Treba jos mnogo stvari doraditi. Biljke do kojih veoma tesko dolazim su prenete iz manjeg akvarijuma pa i izbor nije veliki. Posebno nedostaju niske biljke prednjeg plana a narocoto one koje formiraju tepih. Neke neznije vrste su stradale kod preseljenja, neke su malo "bolovale" zbog presadjivanja, ali se polako oporavljaju. Hronicni problemi sa osvetljenjem uzimaju svoj danak.
Vremenom ce se nedostaci otkloniti (doduse meni uvek treba malo vise vremena...) pa ce sve biti drugacije. I nadam se, mnogo bolje.