Uh ta "kemija" sa velikom poly-kobasicom iza sebe.
Naravno da sam razmisljao. Ja sam otvorenog uma po pitanju prisustva algi u akvarijumu. Obzirom da sam sada u ovom biotopsko stanisnom fazonu - smatram ih nezaobilaznim delom neke moje vizije i shvatanja stanista i biotopa. Umetnost (kojom jos nisam ovladao) ih je drzati pod kontrolom, kao uostalom i puzeve i invazivne brzorastuce biljke (ma koliko lepe bile), da bi akvarijum ipak koliko toliko licio na nesto i ne bi otisao u neki ekstrem ili iskocio iz ove nase vestacki napravljene "ekoloske" ravnoteze.
Zato mi je ovaj Rhizoclonium dobro dosao za eksperimentisanje u mom biotopskom akvarijumu jer se smatra relativno jednostavnom algom za uklanjanje, a ipak je nezaobilazni stanovnik nasih stajacih voda.
Od borbe, pored mehanickog uklanjanja (sto je sa ovom algom najteze - jer se na dodir raspada), probao sam i sa H2O2 i mogu van reci da direktno kapanje na algu daje odlicne rezultate.
O hladnovodnim algarima (pa i o ancistrusu) razmisljam kao o prirodnim kontrolorima njihovog rasta, a ne kao o temeljnim istrebljivacima. I kao sto ranije rekoh ancistrus nije deo naseg biotopa ali je ipak prirodan. Razmisljam ja i o cverglanima iliti kako ih tamo na uscu Drine u Savu zovu Klintonima ili Klicama, kao i o nekim drugim ribama biljojedima nasih voda (recimo o malim skobaljima), ali bih ipak zeleo da ceo akvarijum ne bude ocerupan ili prekopan u roku od par dana.
U svakom slucaju hvala za info o ovom algicidu - ko zna, mozda dodje red i na njega. Tesko je alge kontrolisano namenski gajiti, pa jos nekome kao ja, sa ovako malo ozbiljnog akvaristickog iskustva.