Kako da ne. Stizu i takve stvarcice ali samo po nekada. Pre svega zavisi odakle se porucuje.
U sustini to i nije tako veliki problem ali je i problem. Malo se insistira kod dobavljaca i ako se osmehne sretna zvezda stigne i takva ribica. Glavni problem kod svega toga je konkurencija a dobavljaci uglavnom zele da zadovolje velike kupce. To je isto kao sto si ti naznacio, "samo u top prodavnicama". Tu logiku slede i dobavljaci kao i veleprodaje. Ako ja imam ekskluzivnu ribu ili koral ona ili oni po nepisanom pravilu ide u top prodavnicu. Takva prodavnica prva dobija listu raspolozivih riba odakle biraju. Sta ostane ide dalje. Ta logika vazi i za dobavljace pa posto smo mi relativno mali kupci, nama stize sta ostane. Mi kupujemo oko 300 - 400 riba svake trece nedelje i oko 300 do 500 kg korala. To sve moze da ti izgleda mnogo ali to je u sustini sitnica za dobavljace. U korale racunam i anemone, skoljke i sve ostale gluposti.
Glavni adut dobavljaca je vreme, mislim na vremenske prilike. Mi porucimo nesto sto zelimo a ako ne dobijemo to dobavljaci kazu da im je zao ali vremenske prilike nisu dozvolile da se sve to obezbedi odnosno ulovi. Protiv takvog opravdanja mi nema sta da se zalimo mada znamo da je to izgovor. Uostalom i mi koristimo izgovore u nasem poslu.
Jos jedna stvar o kojoj mi izuzetno vodimo racuna je sta zele prodavnice. Ovaj posao ne egzistira bez koegzistencije sa pet prodavnicama. Mi uglavnom razgovaramo sa prodavnicama i slusamo njihove zelje. Za nas je kajmak ono sto je unapred prodato. Ako neka prodavnica ima zelju za tako necime mi smo tu, spremni da kupimo i skupe i retke ribe. Opet, to je stvar srece. Ja vec duze vreme pokusavam da nabavim ribon eel-a ali djabe. On ne stize. Nabavi njega i dozivet ces morsku akvaristiku u pravom, pozitivnom smislu.
Vidis koliko je ovo moje piskaranje konfuzno. To je bas iz tog razloga sto je ta nabavka dvosmerna. Ti narucis jedno a stigne ti nesto sasvim drugo a opravdanje je nevreme i ne mogucnost da se ispune nase zelje. Gde je tu pravda? Pa nema je, to je biznis. Dobavljaci ubace druge ribe tek da popune kutije a ti razmisljas sta ces sa time. Te ribe su uglavnom damsel rime i ostala znas sta.
Da te ne davim mnogo sa time, to je sudbina nas malih firmi i mi nismo u situaciji da skupljamo kajmak mada ima i toga po nekada. Zahvaljujuci toj cinjenici, ja sam i video mnoge stvari o kojima sam mogao samo da sanjam mada ima mnogo toga sto nisam video a ne znam da li cu ikada i da vidim. He he, idem na Fiji, bas sam pakostan, zar ne?
Zdravi primerci i samo idu od nas. Ja nikada nisam dozvolio da neka riba ili koral koji su pod znakom pitanja odu u prodavnicu. To je pre svega pitanje strucnosti a ja stvarno ne zelim to da narusavam a u tome imam apsolutnu podrsku vlasnika firme. Odluka je na meni a ja sa time ne zelim da se igram. Ime se gradi bas sa tim stvarima i veruj mi da se lako prokocka radi par dolara dobiti. Nazalost, to je samo prividna korist.