I dalje ne znam o kojoj vrsti pricamo, probaj slikati svoje ako ne znas tacan naziv. Po dosadasnjim opisima mozda su u pitanju chune (medeni gurami) ili cokoladna guramija... sta znam red-brown gurami, ne znam po tom imenu nista, mozda neka kolisa? A nisam samo ja neznalica - ne zna ni google!
Voda ti je u opsegu koji zadovoljava, mada vecina labirintovki nije preterano zahtevna sto se karakteristika vode tice. Bar za drzanje, za mrest moze biti komplikacija sa ikrom ukoliko je voda previse tvrda i alkalna. Dakle voda ti je ok.
Velicina akvarijuma nije bas po meri, ali i ja sam mrestio neke trichogastere u ne vecem akvarijumu i uspelo je.
Razlikovanje polova zavisi od vrste, kod nekih se jasno vidi - kod nekih se vidi samo u mrestu.
Sta traze pri mrestu?, traze mir,povrsinsko bilje,skrovista za zenku,dobru ishranu, temperaturu 26-28C..
Izdvoj par u akvarijum,dobro ga ubilji, i to tako da zenka ima gde da se krije, stavi povrsinskog bilja, muzjak pravi gnezdo na povrsini, tokom toga prilicno je agresivan prema uljezima ali i prema zenki, kad budu spremni zenka ce prici gnezdu ispod koga ce se dohvatiti u strastan zagrlja, zenka ispusta ikru koju muzjak skuplja i smesta u gnezdo, zenka u tim pauzama se udaljava u skloniste, to ponavljaju mnogo puta, mrest traje i po nekoliko sati iz vise navrata.Posle mresta ukloni zenku, muzjak se stara o gnezdu i ikri, kad malci pocnu da plivaju muzjak se sklanja takodje.
Problem sa mladima je sto su suvise mali da bi uzimali hranu, cak i artemija je krupna cesto, prva hrana su infuzorije ili u nedostatku ovih moze biti koristan i recept sa kuvanim zumancetom.
Ovo je nesto uopsteno sad, vise se bazira na poznavanju trihogastera. Probaj nam dati bar opis ako ne sliku svojih riba evo ti par slika pa reci ako lice na njih.