Zaista je lep ... Samo da li je zahtevan? Da li je agresivan? Napisi malo vise informacija o ovoj tako lepoj vrsti ribe.[Broken External Image]:http://www.smileys.ws/sm/action/00000068.gif
Pisacu i o tome kada budem imao malo vise strpljenja i vremena. Inace nije agresivna, cak vrlo miroljubiva riba i pravi je dar prirode za nas akvarijum ako uopste i treba da je u njemu.
Pomalo je plasljiva ali izlazi na svetlo dana tako da je utisak u akvarijumu vrlo povoljan. Za reef akvarijum je prava poslastica.
Imaju ga moji prijatelji ovdje u Zg (uzeli su ga dok smo bili u Ljubljani prije jedno 3 mjeseca i bio je toliko sicuan, za ne povjerovati).
Znam da im se prvih nekoliko dana skrivao (to je normalo za svaku novu ribibi u akvariju), ali sada je glavna faca..."sunca" se na kamenju i ne diraju ga puno stvari koje se deavaju okolo!
Koliko znam, niti je agresivan prema drugim ribicama, niti radi tetu po koraljima.
Jede isto sve to se baci u akvarij
....eto, toliko ti ja mogu reci o toj vrsti
Mislim da je najvaznije da ti odaberes zdravu i pravu ribu a manje je bitno koja od ove dve je u pitanju. Gobiodon citrinus je neznatno veci dok im je ponasanje manji vise isto. Gobiodon okinawae je svetlije boje ako ti to nesto znaci.
Hranis ih kao i sve druge ribe, koliko sam ja zapazio nisu uopste izbirljive a to kazem jer ratujem bas u periodu prilagodjavanja. Naravno da i tu ima izuzetaka.
E sada, tebi za njih treba Acropora jer samo tako ces da ih vidis u punom svetlu. Ove ribe su u komensalizmu sa Akroporama i to treba da se postuje. Ako nemas Akropore prihvatice one i druge korale, nemaju one bas puno izbora u akvarijumu. Ipak ja licno ne bi isao bez Akropora ili slicnih granastih Montiopora. One te korale koriste kao sopstveni zaklon ali i kao lovni teren.
Inace nesto sam citao da Gobiodon okinawae voli malo da gricka korale mada je to u takvoj meri da ne nanosi nikakve ozbilhne povrede koralima.
Eto supre su to ribe i ako mozes da ih nabavis samo napred
Mogu da ih nabavim, cena im je od 12 do 15 eura, kako kad i kako gde ali ne mogu da imam akropore u svom akvarijumu. Ako ce prihvatiti druge korale, odlicno, ako ne...izes ga...morace da se snadju.
Cena im je ok a kako ce da se ponasaju u akvarijumu to ces da vidis. Licno mislim da ce da budu ok. Gledaj samo kada ih kupujes da budu lepo popunjene. Uvuceni stomak je los znak
Da naravno, ista pravila kao u sladkovodnoj...da ti budem iskren, odusevilo me to sto mi je Madjar rekao, kada sam video ribe tj kad su mu stigle, da ne uzimam odmah, da sacekam 15 dana pa cu onda uzeti, da vidim da li su ok ili nisu.