Konacno posle duzeg cekanja dogodio se i mrest ove bar za mene zanimljive ribe. Odvojene su u akvarijum od stotinak litara (ukupno cetiri komada) ali do pre desetak petnaest dana nisam mogao da im odredim pol, jer su izostali svi pokazatelji koji bi pomogli u tome.
Uz pojacanu ishranu uglavnom zelenisem poceo sam da im dodajem i druge vrste hrane koje u sebi sadrze i elemente zivoinjskog porekla ne bi li im malo poboljsao mresnu kondiciju. To je dalo rezultate i uskoro se ispostavilo da imam tri muzjaka i samo jednu zenku koja se dobro zaokruglila i licila na olovku koja je progutala kliker.
Muzjaci su zauzeli svoje coskove akvarijuma, a zenka je isla od jednog do drugog lepila se uz njih i cim se to dogodi muzjaci bi postali mnogo zivahniji drhtali i pokusavali da je pritisnu uz staklo. Kad bi se zenka udaljila nastavili bi nepokretno da vise i nisu pokazivali nikakvu zelju da je slede. Iz ovog sam zakljucio da je zenka ta koja inicira mrest i da ona prilazi muzjaku koji cuva svoju teritoriju. Ovde sam napravio gresku sto nisam odabrao samo jednog muzjaka i njega ostavio sa zenkom. Racunao sam da imam vremena i da cu to uraditi kad se izmreste.
Ovih dana sam non stop buljio u barometar i slusao vremensku prognozu, jer lorikaridi su poznati po tome da pad barometarskog pritiska i pocetak loseg vremena mogu da iniciraju mrest. To se juce konacno i dogodilo. Barometar je pao za samo 20 mmHg (znam da se sada meri u milibarima ali imam samo ovaj koji je star stotinak godina). Ribe su odmah promenile ponasanje i sve su postale mnogo zivahnije i videlo se da mrest "visi" u vazduhu (vodi).Stalno sam odlagao izbacivanje dva muzjaka, jer ni zenka nije mogla da se odluci koga da izabere vec je isla u krug od jednog do drugog pa do treceg. Ceo dan sam obilazio akvarijum ali nista se konkretno nije desilo. Sinoc sam izasao na sat vremena i kad sam se vratio imao sam sta da vidim. Tri muzjaka se tuku oko dvadesetak zalepljenih zrnaca ikre na staklu. Po akvarijumu je bilo prosuto bar jos toliko ako ne i vise ikre. Na kraju sam izvadio dva muzjaka ali i treci se valjda uplasio pa je napustio ikru tako da su sve ribe prebacene u drugi akvarijum. To ne bi trebalo da predstavlja problem, jer u akvarijumu je dosta jak protok vode i prepun je kiseonika. To bi trebalo da bude dovoljno. Ikra je dosta krupna, prozirno bele boje mada sam na NET-u nalazio podatke da je zelenkasta.
Pokusacu da slikam mada ce to biti jako tesko, jer ikra je zalepljena u uglu akvarijuma i sa mojim idiotom tesko da cu uspeti.
Sad ostaje samo da se ceka.