Cleaner Shrimp - Lysmata amboinensis jedan od najboljih akvarijumskih vrsta racica. Pored toga je i izuzetno koristan u akvarijumu. Za vlasnika je prava radost jer je izuzetno prijateljski raspolozen i bez problema dolazi na ruku.
Jesi li siguran da je to hawk uradio? Ja ih drzim zajedno i sve je ok ali eto, nikada se nezna kada ce da ribama da stigne zuta minuta.
Lysmatu i mnogo veci predatori ne diraju (kada nisu previse gladni).
Nisam siguran jer ga nisam vidio jedino vidim da skampa nema vise.. Akuascape mi je tako postavljen da bih mu u najgorem slucaju trebao vidjeti brkove negdje kako vire iza kamena, s druge strane po svoj mojoj literaturi pise da su Lysmate na meniu... So much about kupnje 3 peperminta da cuvaju kamenje od aziptasija... damn!
U biti riba ima predatory cud (daljni rodjak skarpine i lionfish s kojima je uvijek i vidim u tanku po LFSovima) sam cool je to sto je mala pa kao takva i nije neka velika smetnja.. Opasnost doduse za male ornamentne rakove, skampe, feather dustere etc.. Nema zracni mjehur tako da cuci na kamenju medju koralima i ceka da nesto malo sto moze strpati u usta doluta korak preblizu i cak! To se da vidjeti dok je hranis artemijama isl.. vidi se da se u predatory rushu zaljece na hranu...
Bobane, slika je odli?na
SC...lysmata postoji vise vrsta, tako da primjerice lysmata debelius je skros crvena s bijelim tockama...ista im je karakteristika ova duga bijela ticala, pa ih znaju zati i antenskim kozicama.
S tim ticalima prelaze preko ribe i traze nametnike koje vrlo vjesto skidaju.
Kod mene su dvije debelius i dvije ambio, debelius su vise sakrivene, dok ambio setkaju po akvariju.
Ribe redovito odlaze kod njih na ciscenje usta i skrga
Pa ja kad bi imala Lysmatu u akvarijumu, ne bi ruke vadila odatle! Vrlo simpatichan stvor!!!
P.S.: Jasenka, to je onaj shrmp za kog sam te nedavno pitala, kojim sam bila odushevljena
SC ima ih dosta slicnih tj. bijelo crvenih (neki su shrimpovi, neki su rakovi...bez slike je tesko na prvu ruku odgovoriti)
A sto se tice ruku u akvariju, ovi su ludi za cackanjem po prstima i ispod noktiju i cim vide ruku unutra odmah su svi na ruci i ne skidaju se 8)
Pre svega koristan a zatim veoma simpatican i lep organizam u morskom akvarujumu... Oduvek sam bio slab prema neobicnim i zanimljivim zivotinjama , ovaj racic je bas po mojem ukusu..
Meni je isto debelius puno ljepsi, njih imam dva, ali s njima je problem, sto su sramezljiviji od ambionesisa.
A to SC, da ti se cinilo da ima vise antena, nije, samo su idebeliusu i nozice bijele, pa to tako izgleda.
Inace jednako su dobri kao cleaneri, obe vrste i mogu se zajedno drzati u akvariju (ako je dosta velik), toleriraju se, ali se ne druze. Svaka vrsta ima svoj dio i rijetko dolazi do susreta
Prosto mi nije jasno kako nisam videla da su to nozice!!! Jeste, to je definitivno to shto sam videla ovde u Beogradu u jednom javnom akvarijumu i apsolutno su DIVNI!!!
Kada se govori o ovoj Lysmata amboinensis treba jos da se napomene da se ona neretko pobrka sa Lysmata grabhami koja je nekada bila u rodu Hippolysmata. Grabhami je atlanska vrsta i vrlo retko se nalazi u ponudi. Da bi se videla razlika potrebno je samo pogledati rep kozice i sve ce samo da nam se kaze. Na zalost ljudi to ne gledaju pa napisu pogresnu vrstu pa se onda to tako pogresno i prenosi dalje.
Evo maznuo sam sliku sa neta pa ce ona bolje da ti to objasni nego ja da pisem nasiroko i nadugacko. Razlika u izgledu repa je ocita a sve ostalo izgleda isto.
stvarno je o?ita razlika, no samo kada vidis i jedan i drugi, inace....lako je zamijeniti (ako nemas pojma da je to razlika i da uopce postoji sli?na kozica)
-bas sam sada provirila na svoje kozice-ambionesis su :wink: